Предприеха спешни мерки срещу заразна кожна болест по животните в Търновско

Предприеха спешни мерки за предотвратяване разпространението във Великотърновска област на заразното заболяване нодуларен дерматит. Задължителните процедури трябва да бъдат приложени от кметовете на общини, Областна дирекция по безопасност на храните и ОДМВР в старата столица. Процедурите са по решение на Областната епизоотична комисия, което е взето на заседание във вторник.

В извънредното съвещание се включиха представители на ОДБХ, ОДМВР, РЗИ, РДПБЗН, РИОСВ, РДГ , Изпитвателна регионална лаборатория, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и Областна дирекция "Земеделие".

"Болестта е силно заразна, с летален изход, засяга едрите преживни животни и причинява сериозни икономически загуби, вследствие ограничаване на търговията и невъзможност за движение на едри преживни животни и продукти от тях от засегнатите райони", обясни директорът на ОДБХ д-р Станимир Спасов.
Той уточни, че вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт между здрави и болни животни. Преносители могат да бъдат говедата и биволите, също елените и сърните. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи. Болестта не е опасна за хората, заразените животни не се лекуват, а се унищожават.
Със заповед на областния управител проф.Пенчо Пенчев е разпоредено и предприемането на конкретни действия за недопускане разпространението на заразната болест в региона. Още тази седмица да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии. Превозването на животни през Хаинбоаз ще става под засилен контрол, за да не се допусне преминаване на заразени екземпляри от Южна към Северна България. Ще бъдат засилени мерките във фермите за едри преживни животни в областта. Транспортираните животни задължително трябва да бъдат идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени от ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване.

За предотвратяване на заболяването, Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ чрез общинските си структури ще организира незабавно извършването на ежеседмични клинични прегледи за заразен нодуларен дерматит на едрите преживни животни, отглеждани на територията на областта и приемане на сигнали при съмнение за наличие на клиника при възприемчиви за заболяването животни. Областна дирекция по безопасност на храните, съвместно с кметовете на населени места на територията на областта ще организират извършване на инвентаризация на едрите преживни животни в населените места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони