Весела Чернева: Косово ще загуби повече от противопоставянето със Сърбия

Холандия купува 15 нови изтребителя Ф-15

Училище санкционира деца за фалшиви бележки, родителите съдят ръководството

Ципрас: За Гърция и Македония няма връщане назад

Борисов получи послание от Доналд Тръмп То беше предадено на премиера от зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

Министър Кралев проведе работна среща с президента на Международната тенис федерация

Румен Петков пред посланика на Сърбия: Решението за изграждане на косовска армия е опасно за региона

Училище към родителите: Ако не вземете децата си до 18 ч., търсете ги в районното

Празник на вината, ракиите и мезетата във Враца

Учредяват нова циганска партия Ще се казва „Европейска народна партия – България”

В Киев започва Обединителния събор за учредяване на Украинската православна църква

Бившият изп. директор на БДЖ: Никога не съм пращал доклад в ДАНС Има известна криза в „Пътнически превози” заради наличния ресурс и амбициозния график, призна Владимир Владимиров

Общинари от ВМРО в София се включват в кампания за деца с дислексия

Банско открива сезона с отборно състезание и уникални награди Зимните приключения започват на Бъндеришка поляна с концерт на Гери Никол

Андрей Новаков ще предложи алтернатива за българските превозвачи по пакета „Мобилност“

Предприеха спешни мерки срещу заразна кожна болест по животните в Търновско

Предприеха спешни мерки за предотвратяване разпространението във Великотърновска област на заразното заболяване нодуларен дерматит. Задължителните процедури трябва да бъдат приложени от кметовете на общини, Областна дирекция по безопасност на храните и ОДМВР в старата столица. Процедурите са по решение на Областната епизоотична комисия, което е взето на заседание във вторник.

В извънредното съвещание се включиха представители на ОДБХ, ОДМВР, РЗИ, РДПБЗН, РИОСВ, РДГ , Изпитвателна регионална лаборатория, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и Областна дирекция „Земеделие“.

„Болестта е силно заразна, с летален изход, засяга едрите преживни животни и причинява сериозни икономически загуби, вследствие ограничаване на търговията и невъзможност за движение на едри преживни животни и продукти от тях от засегнатите райони“, обясни директорът на ОДБХ д-р Станимир Спасов.
Той уточни, че вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт между здрави и болни животни. Преносители могат да бъдат говедата и биволите, също елените и сърните. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи. Болестта не е опасна за хората, заразените животни не се лекуват, а се унищожават.
Със заповед на областния управител проф.Пенчо Пенчев е разпоредено и предприемането на конкретни действия за недопускане разпространението на заразната болест в региона. Още тази седмица да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии. Превозването на животни през Хаинбоаз ще става под засилен контрол, за да не се допусне преминаване на заразени екземпляри от Южна към Северна България. Ще бъдат засилени мерките във фермите за едри преживни животни в областта. Транспортираните животни задължително трябва да бъдат идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени от ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване.

За предотвратяване на заболяването, Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ чрез общинските си структури ще организира незабавно извършването на ежеседмични клинични прегледи за заразен нодуларен дерматит на едрите преживни животни, отглеждани на територията на областта и приемане на сигнали при съмнение за наличие на клиника при възприемчиви за заболяването животни. Областна дирекция по безопасност на храните, съвместно с кметовете на населени места на територията на областта ще организират извършване на инвентаризация на едрите преживни животни в населените места.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.