Ще спести ли сондажът за нефт и газ 5 милиарда долара на България

"Ако преди няколко години някой си мислеше, че ще стигнем до тук, може би сме били много малко оптимистите. Много отдавна България е можела да си добива свой природен газ, свой нефт, вместо да плаща 4-5 до 6 милиарда долара на година. И това е било най- трудното и невъзможно решение... Ако Господ даде да се открие нефт и газ в Черно море, следващите поколения на България ще бъдат други. Представете си - по 5 милиарда долара на година да не даваме, а да ги разпределяме за социални дейности и отделно да продаваме газ, да продаваме петрол." Това заяви в Бургас премиерът Бойко Борисов. Заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министрите Евелина Василева, Теменужка Петкова и Ивайло Московски, той се качи на сондата-платформа Noble Globetrotter II, която е акостирала в Бургаското пристанище и ще търси нефт и газ.

"Аз се надявам, че най-големите консорциуми - Тотал, Репсол, ОМВ, щом са тука и плащат по 220 хиляди евро наем на ден, наем на този кораб- знаят какво търсят. Но да не говорим предварително. Аз съм убеден, че това ще е уникално за България. И следващите поколения ще го оценят. Като го гледам, и действително не мога да повярвам, че е тук. Да си пожелаем успех и аз съм убеден, че ако ни погледне Господ с едно око... България не да внася, да изнасяме газ...", каза премиерът и даде пример: "Съседна Румъния внася под 10 процента газ, другото е собствени добиви". - "Ако си спомняте ,шом падна правителството на ГЕРБ, веднага прекратиха тези концесии", припомни премиерът.

"Фактът е, че руските тръби не само, че не си ги вземат, а продължават да докарват, защото вече знаят, че може да бъдат използвани, и ще бъдат използвани, но нека не говорим предварително. Нашият български интерес преди всичко, след това ще помогнем на другите да запазят своя интерес, транзитирайки и наша, и чужда газ и тогава ще спазим и третия ....пакет", добави Борисов.

Сондажният кораб е произведен през 2013 година. Почти всички системи са на електричество и е на електрически генератори. На борда може да вози 180 души екипаж. Има хеликоптерна площадка, основното командване става от мостика. Има дистанционно управляема подводница, многоцелева сондажна кула в центъра и около нея- контролните зали.

Ще сондираме на 2000 метра и от дъното надолу 4 000 метра в скалите. Дълбоководната част на България не е проучена и това е голямо предизвикателство, обясни при презентирането на проекта Кзавие Фожрас - управител на "Тотал Е&П България".

Логистичната база на операцията ще е в порт Варна и от варненското летище два хеликоптера ще излитат за смяна на екипажите и ще имат готовност да реагират в аварийни ситуации.

"Това е денят, в който ще бъде даден старта на първия сондаж в Черно море. Началото на пътя започва от 2012 година, когато първия кабинет на Бойко Борисов взе решение за стартиране на конкурса за проучване на Черно море в блок Хан Аспарух", каза министър Теметужка Петкова.

Нашият основен приоритет е диверсификцията на източниците и на маршрути на енергийни ресурси. Знаем и пътя, през който трябва да мине страната ни, за да постигнем това. Този път минава на първо място през изграждането на междусистемни връзки на България със съседните ни страни и на второ място - разработването на местния добив, каза министърът на енергетиката.

"Знаем , че нашите партньори от ОМВ и Рапсол ще започнат една интензивна работа на проучване в дълбоко Черно море- този процес ще продължи около 4-5 месеца . Надявам се съвсем скоро да се видим тук и да се поздравим с местен добив", заключи Теменужка Петкова.

Noble Globetrotter II ще отплава в петък от бургаския порт на север. Сондажните проучвания ще продължат между три и четири месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини