Владимир Путин и Барак Обама обсъдиха ситуацията в Сирия по телефона

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама обсъдиха по телефона положението в Сирия и потвърдиха позициите си за спазване на примирието, предаде БНР.

Двамата лидери разговаряха върху проблемите, свързани със Сирия и Украйна. Според съобщението от Кремъл руският президент Владимир Путин е наблегнал върху необходимостта от по-бързото дистанциране на "умерената" опозиция от групировката "Ислямска държава" и "Джабхат ан-Нусра". В хода на разговора Путин е предложил затваряне на границата на Турция със Сирия, през която продължават да влизат бойци от радикалната групировка и въоръжения за тях.

Договорено беше да се засили координацията на усилията между Москва и Вашингтон по сирийското направление, включително по линия на спецслужбите и министерствата на отбраната. С тази цел ще бъдат отработени допълнителни мерки за оперативно реагиране спрямо нарушенията на примирието.

Двамата разговаряха и за хода и на прекъснатите вътрешносирийски мирни преговори, които се провеждат под егидата на ООН в Женева.

Владимир Путин е споделил с Барак Обама очакването си от новото правителство на Украйна да започне пряк диалог с намиращата се под контрола на местните проруски сепаратисти Източна Украйна, обявяване на амнистия, осъществяване на конституционни реформи и въвеждането в сила на съгласувания с Донецк и Луганск закон за особения статус.

От своя страна, американският президент Барак Обама е настоял за спазването на подписаното преди година Минско мирно споразумение, което постави край на въоръжения конфликт.

Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор и с украинския си колега Петро Порошенко, с когото освен хода на процесите в Източна Украйна обсъди и случая с осъдените двама руски граждани - Александър Александров и Евгени Ерофеев, които Киев смята, че са агенти на руските военни служби. Това даде основания за спекулации, че Украйна и Русия подготвят основата за размяната на украинския офицер Надежда Савченко и двамата руски граждани. Савченко беше осъдена през март в руския град Донецк, намиращ се в Ростовска област, на 22 години за съпричастност в убийството на двама руски журналисти през лятото на 2014 г. в зоната на конфликта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят