Инспектори извършили около 400 проверки за месец на предприятия в Търновско

Снимка: Веселина Ангелова

Близо 400 проверки на малки и средни предприятия е извършила през март Инспекцията по труда във Велико Търново. Общият брой на наетите там лица е 249 души.

"Контролът е насочен към малките и средни предприятия поради обстоятелството, че от минали периоди е установена тенденцията тези работодатели да са най-честите нарушители на трудовото законодателство", обясни директорът на Инспекцията по труда в старата столица инж. Невена Стефанова.

Проверките в областта през първите три месеца на тази година приоритетно е насочен към работодатели, които наемат лица без сключени писмени трудови договори. Засечени са и такива, които не изплащат или забавят изплащането на договорените трудови възнаграждения на своите работници.

За първото тримесечие са извършени общо 407 проверки, които в сравнение с планираните за трите месеца са с 94 повече. За месеците от януари до март са обхванати 8433 работещи лица, като значителна част от тях са мъже. Контролните органи са констатирали 1667 правонарушения на законодателството.

"Най- много от тях касаят нормите, регулиращи трудовите правоотношения, както и тези за здравословни и безопасни условия на труд. 18 проверки са осъществени за проучване на искания и сигнали", допълни инж. Стефанова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони