Инвеститор вдига фабрика за 110 млн. евро в Търново, 400 души ще я строят, 100 ще работят в нея

Зам.кметът на Велико Търново Снежана Данева официално връчи преди няколко месеца строителното разрешително на изпълнителния директор на „Кроношпан България” ЕООД Асен Ников. Снимка: Архив

Собствениците на дървообработващото предприятие „Кроношпан” вдигат нов завод в промишлената зона „Дълга лъка” във Велико Търново. Крупната инвестиция е в размер на 110 млн. евро. Производствената база ще е готова до декември 2017 г., а сериозното вложение превръща компанията в носител на първия в страната сертификат за инвеститор „КЛАС В“.

Това съобщи пред „Труд” зам.-кметът по икономическата и финансова политика на община Велико Търново Снежана Данева. „Специалният документ е по общинската наредба за насърчаване на инвестициите, а подобен се издава за пръв път. Сертификати за Клас А и Клас Б пък може да издава само Българската агенция за инвестиции”, уточни Данева.

По думите й това обстоятелство ще донесе и доста привилегии за „Кроношпан“. Една от тях е специално административно обслужване и скоростни срокове за издаване на формуляри. Дружеството може да поиска и общината да му изгради специална инфраструктура, както и да закупи общински имоти без търг или конкурс.

С новата фабрика се разкриват и 100 допълнителни работни места. С изграждането й пък са ангажирани 400 човека. Бъдещият завод ще е на мястото на бившите халета на „Дървообработване ВТ“. Ненужните цехове в момента се събарят, за да се подготви площадката. Предвидено е мегазаводът за плочи от дървесни частици да работи на 4 смени от по 6 часа. Бъдещият завод ще има една от най-модерните в света системи за филтриране. Дружеството „Кроношпан” купи закъсалото дървопреработвателно предприятие „Дървообработване ВТ” за почти 5 млн. лв. Обект на сделката са земята и сградите. Част от оборудването вече е продадена, а друга – запазена. Бивши работници на ламелния завод са наети при новия собственик. „Дървообработване ВТ” е едно от знаковите великотърновски предприятия от миналото, основано още през 1961 г. През 1997 г. то е приватизирано от „Север холдинг” и „Индустрия холдинг”. Дотогава във фирмата е имало на работа над 300 човека, а над 70% от продажбите са били ориентирани за износ за страните от Балканския полуостров, Западна Европа, Северна Америка и Япония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции