Властите в Украйна възпрепятстват гласуването на руски граждани в Киев и Харков

Маскирани трошиха рейсове с бухалки

Сирийските кюрди дадоха обещание да възстановят контрола над Африн

Роси: Ще ги поздравя, ако ни бият на хубав терен

Отново ще изследват водата в село Казанка за уран

13 души са арестувани преди дербито ЦСКА – “Левски”

Директорът на Европол винаги работел с лекота с българските служби

Проф. Алексей Савов: Ракът на дебелото черво засяга все по-млади хора Засега няма генетични маркери за ранно откриване на злокачественото заболяване

Експерти от Организацията за химически оръжия ще разследват случая с отравянето на Сергей Скрипал

Кмет на село стана шофьор на ТИР в чужбина

Свикват две общински комисии

Ректорът на СУ: Всяка година намаляват кандидат-студентите заради демографската криза Може да се отмени решението за нулев прием в специалност „Медицина“, каза проф. Герджиков

И отново цар (В)Каранга!

Германският външен министър Хорст Зеехофер поиска отмяна на Шенгенското споразумение

Алпинисти покоряват хилядник в Тяншан Монтират въжена градина в местността Ксилифор край Търново

Отменят уволнение на социална шефка, засечена с алкохол

Административният съд в Шумен отмени като неправомерно уволнението на бившата шефката на Регионалната дирекция за социално подпомагане в града Севджан Акиф. Според магистрати, заповедта на Агенцията за социално подпомагане от 1 февруари т.г. е незаконосъобразна, в нея се сочи като причина “държавният служител е осъден на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер”.

Всъщност, от съдебното решение става ясно, че на Акиф е наложена пробация 6 месеца и толкова време лишаване от шофьорска книжка, защото на 2 август м.г. била засечена с 1,31 промила алкохол да кара “Фолскваген Голф” в центъра на с.Хитрино. Прегрешилата шофьорка сключила споразумение, а районният съд в Шумен го одобрил на 17 декември. Когато била хваната в пътно нарушение, Акиф вече не била социален директор, защото сагата с уволнението й се точи още от началото на 2015 г.

В решението на съда се пояснява, че деянието е престъпление от общ характер, виновно извършено от С.Т.А., но това не е достатъчно. Спрямо нея не е наложено наказание лишаване от свобода, какво е изискването на визираното в обжалваната заповед правно и фактическо основание за прекратяване на служебното правоотношение. Затова постановяват Агенцията да й заплати 600 лв. направени деловодни разноски. Решението може да се обжалва и пред ВАС.

За втори път социалната директорка Акиф доказва, че уволнението й е неправомерно. Тя беше назначена на поста на 20 януари 2014 г. На 19 февруари Агенцията прекратява служебното й правоотношение, но несъгласна тя атакува заповедта пред Административен съд-Шумен. През юни 2015 г. магистратите се произнасят в нейна полза, ВАС също потвърждава. Междувременно става шофьорската случка. Въпреки това в началото на тази година Акиф изявява желание да бъде възстановена на заеманата от нея длъжност директор на РДСП–Шумен, считано от 1 февруари. Вместо назначение, получава новото уволнение. Ако и ВАС се произнесе в нейна полза, тя вероятно има право да се върне на поста. В момента директор на регионалната социална структура в Шумен е Ивелина Андреева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.