Пътят на парфюма от шумерите до французте

Египтянки нанасят ароматни масла върху косите си

Вековната история на ароматите е изключително любопитна и вълнуваща, магията на създаването на ухания от миризмите на растенията и земята поглъщат усилията на поколения жреци, магьосници, алхимици, майстори парфюмери, та чак до съвременните експерти в лабораториите.

Историята на ароматите е дълга и изключително интересна, като тя преминава от омотаните с билки и смоли ароматни факли през маслените кадилници в храмовете и розовата вода до „Шанел 5”.

Превода от латински гласи - „чрез дим”, това е и най-ранната форма на добиване на аромат, посредством горене на треви и смолисти вещества. Епосът за Гилгамеш ни разказва как преди около 5000 години шумерите са мажели косите си с благовонни масла, масажирали тялото си с екстракти от жасмин, перуники, зюмбюли, а от кадилниците се носело упойващото ухание на кедър.

По-късно асирийците са допринесли за опознаването на методиката за извличане на миризми, те описват подробно инструкциите за майсторене на ароматни мазила.
Индийските веди също са описали благотворното въздействие на розовото масло и етеричното масло от индийска тръстика.

Най-големият напредък в направата на парфюми се е случил в Месопотамия и Египет. Египтяните опознават неповторимите свойства на мускуса, амбрата и дуриана и силата им на афродизиак. Използвали са и животинска мас, лимоново, кедрово масло и смирна. Парфюмите им са носели името на града, в който са били направени, или името на основната им съставка.

Съхранявани са в стъклени или каменни декорирани съдове. Парфюмът се е носел от естетически съображения, под формата на течни настойки от масла, или от восък и мазнини. Древните гърци, а по-късно и римляните, придавали не по-малко значение на действието на парфюма. Гърците поръсвали с ароматни течности падналите в бой войни, използвали ги за масажи в баните.

До началото на 20-ти век не имало разлика между женските и мъжките парфюми.
Първият велик парфюмерист пък е Франсоа Коти, който отваря магазин за парфюми в Париж в края на 19 в. , а най-успешните му парфюми са L'Origan, Chypre u L'Aimant. През 1921 г. френската модистка Габриел - Коко Шанел, пуска собствена марка парфюм, наречен „№5”. Това е парфюмът, който е един от най-продаваните в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл