Телефонните измамници действат от територията на Румъния

Какво изчислява най-новият радар на КАТ?

Гръцки депутати са получили писма със смъртни заплахи, ако гласуват за съставно название на Македония

Петимата по-тежко пострадали българи от катастрофата в Египет са в частна болница в Хургада

Иззеха автомобила, в който се е возила Юлия Скрипал

Доналд Тръмп подкрепи смъртни присъди за наркодилърите

Южна Корея и САЩ заявиха, че ще възобновят съвместните военни учения

Астрономическата пролет настъпва днес в 18 часа и 15 минути

Си Дзинпин: Само социализмът може да спаси Китай

Вили Вуцов фаворит за „Локомотив“ (София)

На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Повечето руснаци съжаляват за разпадането на СССР и мечтаят за възстановяването му

Повече от половината руснаци вярват, че колапсът на Съветския съюз е бил отрицателно събитие, което е могло да бъде избегнато, а още по-голям процент твърдят, че биха приветствали възстановяването на социалистическата система и СССР, пише Russia Today.

Според последното социологическо проучване, направено от агенцията „Левада център“, хората, които смятат, че падането на СССР е негативно събитие са 56%, 28% смятат, че е изцяло положително, а 16% твърдят, че въпросът е твърде комплексен за да има еднозначен отговор.

51% от анкетираните смятат, че според тях разпадането на СССР е можело да бъде избегнато, докато 33% смятат, че е било необратимо събитие. 17% процента не могат да отговорят на въпроса.

Анкетьорите попитали населението дали биха желали Съветския съюз да се възстанови, 58% отговарят утвърдително, а 14% смятат, че подобен проект би бил реалистичен в момента. На въпрос дали мислят, че е реалистично завръщането на Съюза, 44% смятат, че е невъзможно, въпреки че биха искали да не е така. А запитани дали биха се зарадвали, ако СССР бъде възстановен, 30% отговарят, че не биха били доволни от подобно развитие на нещата, а 19% казват, че не могат да отговорят еднозначно.

Социологическата агенция „Левада център“ казва, че носталгията по СССР сред руснаците е най-висока за последните пет години, но все още е далеч от 75%, регистрирани през 2000 година.

През април 2005 година президентът Владимир Путин нарича колапсът на СССР „най-голямата геополитичeска катастрофа за последния век“ в обръщение от парламентарната трибуна. По-късно обяснява, че е имал предвид радикалните и бързи промени в живота на обикновените хора.

През 2015 година Путин е интервюиран в документален филм и директно заявява, че Русия няма планове за възстановяване на СССР и се оплаква, че никой не иска да му повярва. После добавя, че европейските правителства продължават да бъркат Русия с комунистическия й предшественик и жертват интересите на обикновените хора в пост-социалистическите страни като Украйна, за да избегнат въображаема заплаха.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.