ГДБОП залови фалшификатори на документи

снимка: архив

Служители на ГДБОП са разкрили престъпна групировка, изработвала фалшиви стикери за технически прегледи за „Гражданска отговорност“, предава БТВ. Операцията е била съблюдавана от Специализираната прокоратура в Русе, София, Плевен, Силистра и Ямбол.

Освен талони и стикери за технически прегледи, групата е фалшифицирала и зелени карти за пътуване в ЕС. Задържани са 9 души на възраст между 27 и 57 години.

Събраните в рамките на операцията данни сочат, че фалшификаторите са действали поне от януари 2015 г. Работили са с материали, произведени в Китай и доставяни до България с пощенски пратки.

Произведените фалшиви стикери са били пласирани сред румънски граждани, регистриращи колите си у нас. Картите за пътуване в ЕС били предназначени основно за автомобили от прибалтийски държави. По време на разследването са извършени претърсвания в жилищата и офисите на членовете на групата, където са намерени фалшиви евро банкноти и бандероли.

С постановление на Специализираната прокоратура, четирима от задържаните са с наложена мярка за задържане до 72 часа и повдигнати обвинения. Следва да бъде внесена мярка за постоянен арест. Останалите петима са с по-леки наказания - „подписка“ и „парична гаранция“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право