Да се увеличи такса "смет" за домакинствата предлага законопроект

Значително да се увеличи такса "смет" за домакинствата, а за бизнеса да спадне. Това предвиждат нови правила за изчисление на таксата, според които налогът няма да зависи вече от данъчната оценка на имота. Такъв проект за промени в Закона за местните данъци и такси беше публикуван за обществено обсъждане вчера. Таксата ще се определя от броя обитатели на дадено жилище или от количеството изхвърлен боклук, съобщи Би Ти Ви.

От 1 януари 2017 г. заради европейските директиви, таксата "смет" няма да може да се определя на база данък за недвижим имот, както е до момента. До 31 март междуведомствена работна група трябваше да разработи предложение за нова методика на изчисление на таксата.

Таксата да се плаща чрез покупка на специални торби от общините, предлага още проекта.

"Който цапа, той плаща" е приципът, който се цели да бъде въведен чрез новите правила. Това ще прехвърли тежестта на плащанията от бизнесът към домакинствата.

„Най-вероятно ще се случи това - ще намалее за бизнеса и ще се увеличи за гражданите. Затова предлагам да има преходен период за да се смекчи рязък скок в Такса „смет” за гражданите, което смятам, че нито гражданите биха приели лесно, нито за нас ще е добре защото ние този приход все пак трябва да го съберем”, каза зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

С колко ще се увеличи таксата за домакинствата зависи от това кой от трите варианта за изчисление ще се прилага - принципа на брой живеещи, данъчната оценка или броя обитатели в жилище.

Ако в София се въведе принципът на брой живеещи в имота, а данъчната оценка отпадне, то такса смет ще скочи 2-3 пъти за апартаменти в квартали като „Надежда”, „Младост” или „Люлин”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес