Хиляди са „будните нощем“ във Франция

Факсимиле: France24

Във Франция гражданското движение „Будни нощем“ събира хиляди хора в най-големите градове на страната. Нощните протести започнаха в края на март, но днес митингите и дискусиите пълнят площадите денонощно, предаде БТВ.

"Бъдещето трябва да се определя от гражданите, не от политиците" – хиляди французи са убедени в това и вече три седмици го демонстрират на ключови места, като Площада на Републиката в Париж.

В началото медиите подценяваха гражданския протест, който обаче се превърна в мощно социално явление и днес е задължителна тема за всяка новинарска емисия.

Движението напомня атмосферата от протестите в България от 2013 г. Вдъхновява се и черпи опит от лидерите на гражданското неподчинение в Испания, където се роди и партията „Подемос”.

Будните нощем имат завидно добър уебсайт, изключително ефикасна и професионална комуникация в социалните мрежи и собствено радио.

Всяка гражданска инициатива може да бъде представена в рамките на пет минути пред един от десетките комитети, организирани по теми.
Вечер общо събрание гласува и приема най-добрите идеи на „будените нощем“, които изглеждат по-бодри от всякога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят