Нахъсаният архитект Здравко Здравков

Здравко Здравков е новият главен архитект на София. Той се яви на конкурс за поста заедно с още 13 кандидати и спечели с концепцията си "София - зелен град". Основен негов конкурент бе Влади Калинов, който остана на второ място с 52,59. До 14 дни кметът на София Йорданка Фандъкова ще издаде акт за назначаването на Здравков на поста.

Архитект Здравко Здравков е олицетворение на тези хора, които с хъс, желание и амбиция се впускат към следващото предизвикателство. А София е поредното за него. Той трябва за нула време да реформира и върне доверието към един цял сектор - направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ). В същото време трябва и да изпълни визията си за развитие на града.

Концепцията на Здравков е да превърне София в град на хората, а не на автомобилите. Един от приоритетите му е да сложи край на корупционните практики в НАГ. За да направи работата в администрацията по-прозрачна, той ще създаде 3 нови отдела. По този начин работата ще се забърза, а корупцията ще намалее.

Здравко Здравков е роден през 1972 г. в Плевен, но през повечето от съзнателния си живот е бил в София. Причината да започне да се занимава с архитектура е баща му. Той е озеленител по професия и е успял да запали страстта му - първо към парковете, а после към архитектурата. Така всъщност Здравков решава да кандидатства във ВИАС - сегашния УАСГ. Той се дипломира с проект за търговски център и получава награда от Камарата на архитектите. Това е и първото му постижение.

Между 1997 и 2004 г. Здравков работи в Плевен, където се занимава с административна дейност в общината. Бил е шеф на сектор “Градоустройство” по време на управлението на Найден Зеленогорски. Това обаче не му стига. Работата му е лесна, а предизвикателствата липсват. Затова предприемчивият мъж решава, че ще продължи да работи като проектант. „Да изградиш от нищото един обект, това беше интересното. Бях научил административната работа и исках да продължа да развивам качествата си като проектант“, спомня си той.

Динамиката на работата, предизвикателствата, решаването на проблеми и работата в екип са нещата, които го тласкат да се хвърли в проектантската дейност. От 2004 г. Здравков започва да се занимава с частна практика. Неговото архитектурно бюро е изградило много жилищни сгради, търговски представителства и производствени сгради в Плевен. Той има и офис в София. С новата работа обаче Здравков трябва да намери заместник, който да управлява бизнеса му.

Един от трудните проекти, по които е работил, е реконструкцията на стадиона “Литекс”. Представители на УЕФА пристигнали в града на футболен мач. След дербито те си тръгнали с десетки забележки към стадиона и дали срок от 45 дни да се ремонтира. На пръв поглед задачата изглеждала невъзможна, но бюрото на Здравков се справило. Когато той изпратил на представителите от УЕФА снимки от новия ремонт, те му отговорили: „Явно в България работите много добре с фотошоп.“

Докато гради частния си бизнес почасово, Здравков е и главен архитект на Червен бряг. Той работи в продължение на 4 години - до 2008 г. Негови колеги разказват, че е вършил работата си блестящо - отговорно и винаги в срок.

От Червен бряг до София. От администратор през главен архитект на малък град и проектант едновременно Здравков стига до поста на главен архитект на столицата. Едно не може да му се отрече - Здравков тича подир предизвикателствата. И сам признава, че винаги търси това, което е поне с крачка напред.

Дали има време и за личен живот? Надали. „Човек разбира, че е професионалист, когато развали семейството си“, казва специалистът. Той е разведен. Баща на 13-годишно момче, което живее в Плевен с бившата му жена. И Здравков, и синът му обаче споделят едно хоби - гмуркане. Те имат сертификати за гмуркане до 30 м, а това лято трябвало да изкарат второ ниво. „Може и да го отложим“, казва шеговито Здравков.

Разумен началник

Новият главен архитект се описва като разумен началник, който първо дефинира проблемите и едва тогава очаква решение. Според него най-важно за един лидер е симбиозата между доверие и респект между шефа и колектива. Като балансът трябва да се намери. „Когато хората, с които работиш, видят, че си можещ и интелигентен човек, тогава всяваш автоматично респект. Друг решаващ фактор за успешната работа е сплотеният колектив“, убеден е Здравков.

За него

Много работа очаква главния архитект

Главния архитект го чака страшно много работа, при това - работа пред погледа на всички. Очаквам той да изпълни концепцията си и да превърне София в зелен град. Лично ще изисквам да работи за опазването на културно-историческото наследство. Очаквам и спешно да реформира НАГ. Работата там трябва да стане по-прозрачна за гражданите и бизнеса.

Йорданка Фандъкова, кмет на София

Има добри идеи

Познавам колегата само от конкурса, на който се явихме. За това време той ми направи хубаво впечатление и му пожелавам успех в работата. В концепцията му имаше разумни идеи и се надявам да успее да изпълни всичко, което е заложил във визията си.

Влади Калинов, кандидат за главен архитект и шеф на „Контрол по строителството“ към НАГ

София спечели с такъв кадър

Работил съм със Здравков, докато беше главен архитект на Червен бряг. Въпреки че бе млад архитект, още тогава той бе много амбициран, ерудиран и работеше със страхотен хъс. Личеше, че иновациите са в кръвта му. София извади страхотен късмет с кадър като него.

Ивайло Иванов, бивш зам.-кмет на Червен бряг

Успех на новия архитект

Не познавам Здравков, не съм го виждал. Единствено мога да му пожелая успех, защото София е градът, в който живеем. Дано успее да реализира идеите си. Аз предложих каквото смятах за редно. Ако той желае, мога да му предам част от опита си.

Петър Диков, бивш главен архитект на София

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи