Лютите чушки и мазната риба помагат срещу стрес

Химикалът, който прави чушките люти, прави хората спокойни. Чушките дължат своята пикантност на вещество, наречено капсаицин.Този химикал изгаря нервните окончания на езика и изпраща фалшиви сигнали за болка към мозъка, който реагира мигновено, произвеждайки ендрофини, твърдят д-р Пол Розин от екипът му от Пенсилванския университет. Отделените ендорфини подобряват настроението на човека и така помагат в борбата с ежедневния стрес.

Освен това, капсаицинът предпазва кожата от стареене, намалява действието на свободните радикали, полезен е за дихателните пътища и действа противовъзпалително.

Ако не можете да ядете люти чушки, стресът намалява и от консумиране на мазна риба, най-вече на сьомга и риба тон, които са богати на омега 3 мастни киселини.

Тези свойства на рибата са доказани от учени от Държавния университет в Охайо, които са проучили малка група от студенти по медицина и техните физически реакции на тревожност и стрес по време на учебната година. При студентите, които консумирали храни, богати на омега 3 мастни киселини, тревожността намаляла с 20% в сравнение с тези, които не наблягали на тези вещества в диетата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл