Прокуратурата в Пловдив нищи инцидента с раненото от мазилка бебе

Районна прокуратура-Пловдив разпореди във вторник проверка за инцидента с паднала мазилка върху детска количка в центъра на града под тепетата, при който в понеделник по обяд пострада 8-месечната Екатерина.

Родителите на бебето са подали жалба в прокуратурата и към нея са приложили медицинско, според което малката Екатерина е с хематом на главата и охлузни рани по лицето и тялото. В жалбата родителите твърдят, че само спуснатият 2 минути по-рано сенник на количката е спасил живота на детето.

Проверката е възложена на служители от Второ РУ на МВР-Пловдив, които трябва да установят собствеността на сградата и нейния статут, да изискат документи за проведени ремонтни действия и да установят причините за инцидента. Три дни е срокът за приключване на проверката, която се извършва с оглед на данни за престъпление по чл. 133 и чл. 136 ал. 1 от НК – за причиняване на телесна повреда по непредпазливост и нарушаване на правилата за безопасност.

Сградата на ъгъла на ул. "Бетовен" и "Опълченска" е била закупена преди 2 години от бизнесмена Величко Яков, собственик на конно-спортната база в село Житница и на месокомбината "Деликатес 2". Той твърди, че още преди 2 години е подал документи за ремонт и реконструкция на старата сграда, където преди години се помещаваше банка "Хеброс", но още няма разрешение за строеж. Тъй като сградата е и паметник на културата, му било нужно разрешение от НИНКН, но там загубили документите и се наложило да ги входира повторно. Едва наскоро от Инспектората за опазване на културното наследство дали на Яков документ, че може да направи преустройство на сградата и той веднага подал проектите в Община Пловдив, но още чака строителното разрешение.

От Инспектората за опазване на културното наследство твърдят, че когато има обстоятелства, които застрашават сградата или тя става опасна, собственикът е длъжен да предприеме мерки за обезопасяването й. Часове след инцидента сградата е обезопасена с метални пана и сега собственикът й чака разрешението за строеж, за да започне реконструкцията й. Близо 300 са опасните сгради само в централната част на Пловдив, за които вече са пуснати констативни протоколи и са издадени предписания за спешно обезопасяване и ремонт, твърди Георги Стаменов, кмет на 85-хилядния район "Централен" на града под тепетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право