Делян Добрев, ГЕРБ: Първите резултати от проучванията в "Хан Аспарух" ще са ясни в следващите няколко месеца

"Днес е паметен ден, защото за пръв път се правят проучвания за добив на нефт и газ в дълбоко Черно море на наша територия", коментира народният представител от ГЕРБ Делян Добрев, предаде "Фокус".

Той обясни, че в блок „Хан Аспарух“ са направени предварителни мащабни проучвания преди да се избере къде да се направи сондаж.

„Днес е паметен ден, защото този договор с Тотал, ОМВ и Репсол беше подписан още през 2012г., но беше необходимо да се извършат редица дейности преди да се премине към проучвателния сондаж. Първо се проучва наличната геоложка информация, след това се прави сеизмика на територията на блока, за да се набележи точка, където да се направи сондаж. В блок „Хан Аспарух“ през 2014 г. бяха извършени най-мащабните 2D и 3D сеизмики, правени някога в Черно Море.

След това беше набелязана точката, в която започваме сондаж в следващите няколко дни. Тя се намира на около 130 км от Варна“, каза Делян Добрев. Той допълни, че има големи оптимистични очаквания от проучванията, които ако бъдат оправдани, България ще спести милярди. "Това може да превърне страната ни от нефтен вносител в нефтен износител, което е от полза за икономиката ни", поясни Добрев. По думите му, първите резултати от проучванията ще са ясни в следващите няколко месеца – до август, септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини