Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му

Румен Овчаров: Целта на подновяването на енергийната стратегия на България е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми

Алекс Петканова закъса с педикюра

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМС Откраднали данни за поддръжка на кораби и планове за ракети

Иван Христов и Андрей Арнаудов пред „Труд”: Чужди продуценти идват да черпят от нашия опит

Радосвет Радев: Страната ни е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света

Вежди Рашидов с нова изложба в галерия „Сан Стефано“

Тръгва филм за непобедения генерал В ролята на военачалника е Никола Николов, а на писателя Иван Вазов - Любомир Петкашев

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години (СНИМКИ И ВИДЕО)

САЩ отложиха повишаването на митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара

Стойко Сакалиев: Харесвам политиката на Путин

Близо 200 страни се договориха за правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата

Сняг и поледици днес, в седем области е обявен жълт код

САЩ подкрепиха решението на ЕС за „Северен поток 2“ и санкциите срещу Русия

Ева Грийн: Аз съм мечтателка Звездата говори за киното, еротиката и Европа

22 000 у нас получават пенсии от чужбина

Половин милион българи сметнали онлайн прогнозната си пенсия за година

22 076 души с постоянен адрес в България получават пенсии по международни договори, изплащани от Националния осигурителен институт (НОИ). Пенсионерите, живеещи постоянно в чужбина и получаващи български пенсии, са 27 231, показват данни от годишния отчет за дейността на осигурителния институт за 2015 година.

Българските пенсии (включително добавките към пенсиите), изплащани от НОИ на хора с постоянен адрес в чужбина, са 32 701 и се увеличават с почти 1000 души в сравнение с година по-рано.

Според отчета през годината в териториалните поделения на НОИ са приети общо 2 892 113 основни документи за изплащане на парични обезщетения, като на годишна база. са приети със 181 637 бр. повече.

Основно това увеличение се дължи на по-големия брой приети болнични листове, посочват експертите на института.

Близо половин милион българи са пресметнали прогнозната си пенсия онлайн, чрез интернет сайта на НОИ. Друга набираща популярност услуга е изборът на трите най-добри години преди 1997 г., които влизат във формулата за изчисляване на пенсията. Само за първите три месеца от началото й тя е била използвана от около 18 000 души.

Прогнозното изчисляване на майчинството също е търсена услуга на сайта на института – тя започна да функционира през ноември 2014 г., а през 2015 г. е използвана от над 190 000 души.

Най-използваната електронна услуга на НОИ през миналата година е справката по ЕГН за подадени документи и за изплатени различни видове обезщетения от Държавното обществено осигуряване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.