Брюксел ни дава 509 000 евро за учители в гетата

Обучават 140 преподаватели за три години

Кунева заяви, че проблемът с нежеланието на учителите да преподават в рискови общности е сериозен. ?

Хора, които нямат педагогически опит, ще получат магистърска степен от Пловдивския университет, докато преподават

Брюксел ни отпуска 509 хил. евро за обучение на 140 учители в районите с ромско население. Това става по международен проект, който ще се работи по едновременно в България, Румъния, Германия, Австрия и Латвия, обяви министърът на образованието Меглена Кунева.

Тя поясни, че за страната ни общият бюджет е близо 700 000 евро, като останалото финансиране ще бъде подсигурено от партньорите на просветното министерство - Пловдивския университет и програмата “Заедно в час”.

Одобрените кандидати, които са професионалисти, но нямат педагогически опит, ще получат магистърска степен от Пловдивския университет, докато преподават.

По думите на Кунева проблемът с нежеланието на учителите да преподават в рискови общности е сериозен и трябва да му се обърне внимание. “Говорим за училища с компактно ромско население и където преподаването е рисково. Това е едно от приоритетните направления и по Закона за висшето образование - педагогическите специалности”, отбеляза министърът и поясни, че кандидатури за учители ще се подават до 15 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование