Делян Добрев: България ще стане енергийно независима, ако се открият газови залежи

"Откриването на газови залежи в Черно море ще направи страната ни енергийно независима, а цената на синьото гориво ще поевтинее. Търговският баланс ще стане положителен, тъй като няма да внасяме газ от чужбина", коментира председателят на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев, цитиран от БНТ.

Той обясни, че е изключено да се случи ситуацията с електроенергията, която е по-скъпа от българските, отколкото от американските централи. Държавата не инвестира в проучването на Черно море и няма ангажимент за изкупуване на добива, поясни Добрев.

"Защо е ценен този местен добив? Не само защото ние ще получаваме огромни концесионни възнаграждения и това е в интерес на държавата, възнагражденията за разлика от полезните изкопаеми например в нефта и газа достигат до 30%, тоест 30% от продажбата на този газ или нефт ще влизат в държавния бюджет под формата на концесионни възнаграждения. В допълнение на това от останалите 70%, 30% са разходи по преноса от тези хиляди километри на газа, който получаваме, та газът в България ще бъде значително по-евтин", коментира Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини