Надзиратели спят, докато са на работа в затвора

Редица нарушения в няколко български затвора са били открити при проверки през последните дни – от затвора във Варна са иззети 27 мобилни телефона със симкарти, а от затворническото общежитие в Казичене – седем телефона. Това съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева пред БТВ.

Проверяващите в Казичене попаднали на доста нарушения, дори на надзиратели, които спят, докато са били на работа. Отговорните лица ще понесат отговорност, увери министърът.

Захариева коментира случая със затворника Росен Петров – Животното, който водеше активен онлайн живот от затворническото общежитие в Казичене, въпреки че няма право на мобилен телефон и достъп до интернет. След като тази информация излезе наяве, Петров спешно беше върнат в Софийския затвор. Проверката не е открила у него телефон, отчете министърът.

Мобилни телефони в затворите са проблем от доста години. Министерството на правосъдието работи по този въпрос, постоянно се извършват проверки, каза Захариева. Тя обаче посочи, че телефони и забранени вещества могат да бъдат вкарани в затворите не само чрез надзирателите – има случаи на прехвърляне през стената, внасяне отвън от близки на затворниците.

Говорила съм с ръководителите на местата за лишаване от свобода и сме направили план за действие, каза Захариева.

Тя опроверга твърденията на бившия шеф на затворническото общежитие в Казичене – Николай Павлов, че за 200 – 250 души отговарят четирима надзиратели.

По думите й не е било редно миналата година да бъдат извършени съкращения от 10% в главна Дирекция „Изпълнение на наказанията“, защото след месец ще бъда открито ново общежитие от затворнически тип, за където ще трябват 100 – 120 нови надзиратели.

Това е трудна професия, желаещите да я упражняват не са много и винаги имаме около 400 свободни места за надзиратели, каза министърът.

По думите ѝ трябва да се затегне дисциплината, но е факт, че има затвори с директори на място, в които не се откриват телефони и забранени вещества и при внезапни проверки няма препоръки за работата им.

Помолена да коментира т. нар. граждански отряди, които залавят мигранти по границата, Захариева каза, че „хората трябва да бъдат бдителни, но правораздаването се извършва от компетентните органи“.

„Това, което виждаме, е нередно, това е превишаване на правата“. Отделно тези действия са опасни и за самите хора, които ги извършват, каза министърът.

Според нея страната се справя прекрасно с опазването на границата.

На въпрос дали ще спрат скандалите във Висшия съдебен съвет (ВСС) след разделянето му на две колеги или ще се запази статуквото, Захариева отговори: „Скандал няма напоследък. Хубаво е да сме бдителни и да фокусираме вниманието на ВСС върху това да си върши работата, а не да създава скандали“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини