На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

3/4 от завършилите млади лекари през 2015 г. искат да напуснат България

75% от завършилите Медицинския университет в София през 2015 г. искат да заминат в чужбина. Едва 25% от новозавършилите 315 лекари предпочитат да останат в България, съобщи БТВ.

Като една от най-основните причини да заминат за чужбина лекарите изтъкват ниското заплащане. Останалите са пропуски в здравната система, трудното израстване в йерархията и липсата на съвременна апаратура.

За четирите месеца на 2016 г. общо 153 лекари са напуснали страната. Те са заминали за Англия, Германия, Ирландия, Швеция, Гърция и Кипър.

Общо 31 383 лекари има в момента в България. Близо 35% от тях са на възраст между 51 и 60 години. До 30-годишна възраст са едва 8,83% от медиците.

„Тази статистика не е приятна, но от друга страна, показва, че произвеждаме добри лекари”, коментира Миланова – ректор на Медицинския университет. 

По думите на проф. Миланова начинът, по който завършилите медицина могат да се включат в програмите за специализация е доста затруднен. Освен че местата за ограничени, са малко и болниците, които предоставят възможности за специализация. Голяма част от младите хора, които желаят да специализират, като например докторанти, млади асистенти, не могат, уточни тя.

„Болницата не е в състояние да задържи кадрите си в материално отношение. С нейния бюджет и финансиране в никакъв случай няма да осигури такъв материален стимул към младите хора. Някои общини го правят, но колко биха могли?”, коментира д-р Венцислав Грозев – председател на УС на БЛС.

„Решението е да се освободят критериите, по които младите лекари могат да се включват в специализациите, и в същото време да се поеме част от заплащането им и от държавата”, изтъкна проф. Миланова.

За последните 4 месеца от тази година около 153 български млади лекари са напуснали 61 от тях с една специалност, 12 с две и 80 са без специалност. Тези 80 без специалност са или хора напуснали почти от студентската скамейка, или хора, които специализират в момента и им остават година или две.

Болницата в Казанлък обслужва жителите на 5 общини. Това означава, че медицинският персонал се грижи за здравето на над 100 хиляди души.

Голяма част от лекарите в болницата в Казанлък са на 50-годишна възраст. През последните 10 години тук са дошли едва четирима млади специализанти.

За да задържат и малкото млади кадри в болницата, от Община Казанлък решават да стимулира финансово специализантите по време на цялото им обучение.

„Програмата тази година е на стойност 30 хиляди лева. Помощта ще бъде годишна, като се покриват определени нужди – командировъчни, такси. Ако се наложи, ще им помогнем и месечно, но засега на годишна база”, обясни кметът на Казанлък Галина Стоянова.

„Всяка помощ е добре дошла, дали от общината, дали от държавата. Виждаш, че хората мислят за теб и не си оставен на произвола. Дано и други общини да подемат инициативата”, надява се д-р Теодора Петкова.

Единственото условие е, след като завършат специализацията си, те да работят в болницата поне 5 години.

Болницата в Ихтиман пък задържа служителите си, като им поема пътните разходи и им осигурява общински жилища.

„Сега имаме идея и да изплащаме обучението на медицински сестри и след това да останат да работят в болницата”, коментира д-р Ивка Георгиева.

Това вече е практика в болницата в град Павликени, където има недостиг на медицински сестри. За да си осигури нови служители, ръководството на лечебното заведение стига до решението да поема издръжката на бъдещите кадри. Това включва покриване на семестриалните, пътните и квартирните такси.

„Доста време се наложи да търсим момичета, които искат да отидат да учат. Намериха се две момичета, като ние им предлагаме да плащаме семестриалната такса и пътните, с което те се задължават след завършване на обучението да работят 6 години в болницата, а ние да им осигурим работа”, заяви д-р Ренета Кръстева, управител на болницата в Павликени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.