Още един загинал след стрелбата в Страсбург 7 са тежко ранените, 4 - леко пострадалите

Стрелецът в Страсбург още не е заловен Официална информация от местните власти: ранените са 10

Ваня Стамболова успя, класира се за финала на „Фермата“

Престрелка в близост до коледния базар в Страсбург, има един загинал и трима ранени (ВИДЕО)

Меркел: „Няма възможности“ за промяна на споразумението за Брекзит

Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите 1000 машини ще бъдат паркирани на “Цариградско шосе” в София без да пречат на гражданите

Сериозна чистка в „Локо“ (София)

Съдбата на Правителствена решават депутатите Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

От „Надежда“ в Сливен искат свои съветници, узаконяване на къщите и мечтаят за среща с вътрешния министър

Възрастна жена пропадна в шахта в Пловдив

Будапеща плаши с още антимигрантски кампании

Смог ваканция въвеждат в училище Децата с хронични респираторни проблеми ще могат да си остават вкъщи, според една от мерките на МОН

Вицепремиерът Марияна Николова: Наградите на туризма са показател, че секторът в България се развива успешно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 12 декември 2018

Пожар затруднява движението в района на Петте кьошета в столицата

Холестеролът – тихият убиец. Има ли симптоми и как да го контролираме?

Снимка: БТВ

Наричаме холестерола „тихият убиец“, защото не боли – разбираме, че е бил висок, след като получим инфаркт или инсулт. Българинът се интересува от здравето си само когато го боли, затова рядко знае нивата на своя холестерол, още по-рядко пази диета, а най-рядко се лекува, каза ендокринологът доц. Пламен Попиванов пред БТВ.

По повод какво са добър и лош холестерол, специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова, коментира: „Това са две фракции, сборът от които трябва да даде общия холестерол. Едната фракция – лошият, означава, че холестеролът, който е в кръвния серум, може да се транспортира към вътрешната повърхност на съдовата стена и да се натрупа. Обратно, има и такива липопротеини с висока плътност, които пренасят вече отложения върху вътрешната повърхност на съдовата стена холестерол към черния дроб, за да го обработят и разградят до крайни продукти и след това го извеждат с жлъчката към червата. Там този обработен холестерол отново може да отиде в кръвообращението, ако не се храним разумно. Ако консумираме фибри, те ще го абсорбират и изведат навън, ако приемаме само рафинирана захар или въглехидратна храна с прости захари, те със сигурност ще оставят този холестерол и той може отново да се резорбира“.

Холестеролът циркулира в тялото по т. нар. рецепторен механизъм – синтезира се в черния дроб, отива в приферията, там всяка клетка си поема колкото ѝ трябва, а излишното се връща в черния дроб и се отделя през жлъчката. Проблемът е, че в някои случаи, когато човек пуши, пие, има висока кръвна захар, рецепторите и самият холестерол се променят и голямо количество холестерол не може да се движи по естествения си път. Тогава той се импрегнира в съдовата стена и се развива болест на натрупването, развиват се плаки. Те могат да се разкъсат, да тромбозират, което води до стенокардия, инфаркт, инсулт, запушване, обясни доц. Попиванов.

На въпрос какви са симптомите, той отговори: „Ако холестеролът е много висок, той се отлага освен в съдовете, по кожата, върху сухожилията – подкожно се образуват малки меки възглавнички, които стоят като брадавици. Могат да се натрупват във вътрешния ъгъл на клепачите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.