Издирват злосторник нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Холестеролът – тихият убиец. Има ли симптоми и как да го контролираме?

Снимка: БТВ

Наричаме холестерола „тихият убиец“, защото не боли – разбираме, че е бил висок, след като получим инфаркт или инсулт. Българинът се интересува от здравето си само когато го боли, затова рядко знае нивата на своя холестерол, още по-рядко пази диета, а най-рядко се лекува, каза ендокринологът доц. Пламен Попиванов пред БТВ.

По повод какво са добър и лош холестерол, специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова, коментира: „Това са две фракции, сборът от които трябва да даде общия холестерол. Едната фракция – лошият, означава, че холестеролът, който е в кръвния серум, може да се транспортира към вътрешната повърхност на съдовата стена и да се натрупа. Обратно, има и такива липопротеини с висока плътност, които пренасят вече отложения върху вътрешната повърхност на съдовата стена холестерол към черния дроб, за да го обработят и разградят до крайни продукти и след това го извеждат с жлъчката към червата. Там този обработен холестерол отново може да отиде в кръвообращението, ако не се храним разумно. Ако консумираме фибри, те ще го абсорбират и изведат навън, ако приемаме само рафинирана захар или въглехидратна храна с прости захари, те със сигурност ще оставят този холестерол и той може отново да се резорбира“.

Холестеролът циркулира в тялото по т. нар. рецепторен механизъм – синтезира се в черния дроб, отива в приферията, там всяка клетка си поема колкото ѝ трябва, а излишното се връща в черния дроб и се отделя през жлъчката. Проблемът е, че в някои случаи, когато човек пуши, пие, има висока кръвна захар, рецепторите и самият холестерол се променят и голямо количество холестерол не може да се движи по естествения си път. Тогава той се импрегнира в съдовата стена и се развива болест на натрупването, развиват се плаки. Те могат да се разкъсат, да тромбозират, което води до стенокардия, инфаркт, инсулт, запушване, обясни доц. Попиванов.

На въпрос какви са симптомите, той отговори: „Ако холестеролът е много висок, той се отлага освен в съдовете, по кожата, върху сухожилията – подкожно се образуват малки меки възглавнички, които стоят като брадавици. Могат да се натрупват във вътрешния ъгъл на клепачите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.