На 25 май 2018 да почерпят

Раздадоха наградите “Аскеер 2018” За цялостен принос в развитието на театралното изкуство отличиха Васил Михайлов

Хазал от “Черната перла” не крие новата си любов Актрисата Ханде Ерчел твърди, че славата не я е променила

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима

Николас Мадуро се закле за втория си мандат като президент на Венецуела

Макрон и Путин се срещнаха в Константиновския дворец край Санкт Петербург

Връчват наградите “Аскеер” за постижения в театралното изкуство

Григор Димитров започва с мач срещу Виктор Троицки на “Ролан Гарос” Рафаел Надал среща Александър Долгополов на старта на турнира в Париж

Борисов на приема в Рим: Народите на България и Република Македония са още по-близки

Абитуриентите от училището на Теодосий Спасов се сбогуваха с концерт

Започнаха абитуриентските балове в Благоевград

“Свободна книжарница” на празника в Сливен

Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са в готовност, ако Ким Чен-ун предприеме “безразсъдни действия”

24 май в женския затвор в Сливен: Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил Премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта и делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”

Холестеролът – тихият убиец. Има ли симптоми и как да го контролираме?

Снимка: БТВ

Наричаме холестерола „тихият убиец“, защото не боли – разбираме, че е бил висок, след като получим инфаркт или инсулт. Българинът се интересува от здравето си само когато го боли, затова рядко знае нивата на своя холестерол, още по-рядко пази диета, а най-рядко се лекува, каза ендокринологът доц. Пламен Попиванов пред БТВ.

По повод какво са добър и лош холестерол, специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова, коментира: „Това са две фракции, сборът от които трябва да даде общия холестерол. Едната фракция – лошият, означава, че холестеролът, който е в кръвния серум, може да се транспортира към вътрешната повърхност на съдовата стена и да се натрупа. Обратно, има и такива липопротеини с висока плътност, които пренасят вече отложения върху вътрешната повърхност на съдовата стена холестерол към черния дроб, за да го обработят и разградят до крайни продукти и след това го извеждат с жлъчката към червата. Там този обработен холестерол отново може да отиде в кръвообращението, ако не се храним разумно. Ако консумираме фибри, те ще го абсорбират и изведат навън, ако приемаме само рафинирана захар или въглехидратна храна с прости захари, те със сигурност ще оставят този холестерол и той може отново да се резорбира“.

Холестеролът циркулира в тялото по т. нар. рецепторен механизъм – синтезира се в черния дроб, отива в приферията, там всяка клетка си поема колкото ѝ трябва, а излишното се връща в черния дроб и се отделя през жлъчката. Проблемът е, че в някои случаи, когато човек пуши, пие, има висока кръвна захар, рецепторите и самият холестерол се променят и голямо количество холестерол не може да се движи по естествения си път. Тогава той се импрегнира в съдовата стена и се развива болест на натрупването, развиват се плаки. Те могат да се разкъсат, да тромбозират, което води до стенокардия, инфаркт, инсулт, запушване, обясни доц. Попиванов.

На въпрос какви са симптомите, той отговори: „Ако холестеролът е много висок, той се отлага освен в съдовете, по кожата, върху сухожилията – подкожно се образуват малки меки възглавнички, които стоят като брадавици. Могат да се натрупват във вътрешния ъгъл на клепачите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.