Проф. Божидар Димитров: Събранието на Оборище е първото демократично Народно събрание и това ясно показва, че сме демократичен народ

„Събранието на Оборище е първото демократично Народно събрание, което българите правят и това ясно показва, че са демократичен народ и искат да бъдат управлявани по законите на демокрацията.” Това каза във връзка с навършващите се днес 140 години от избухването на Априлското въстание директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в интервю за „Фокус”.

„Именно и за това Русия прави нечуван жест след Освобождението, когато започва да устройва България. Самата тя няма Конституция, защото е абсолютна монархия. Руският проф. Лукианов получава инструкции от Александър II на България да се даде възможно най-демократичната Конституция. Той я прави и се получава така, че ние имаме най-демократичната Конституция в Европа, по-добра дори от белгийската, която е използвана за модел. Русия няма Конституция чак до идването на болшевиките на власт, които правят една Конституция, но тя е естествено е само лист хартия и не се изпълнява”, обясни проф. Божидар Димитров.

Той припомни, че година преди Априлското въстание има такова в Босна и Херцеговина. Един месец след Априлското въстание, избухва война между Сърбия и Османската империя. „По-късно във войната се включва и Черна гора, така че Балканите наистина горят от всички ъгли и въстанието прелива капката на европейското търпение. Те решават да действат и да разрешат по някакъв начин кризата, за съжаление правят го по не най-добрия начин. Берлинският конгрес е фиаското на Европа в тази криза. Той създава условия за други войни и други въстания, а последиците му се чувстват и днес”, коментира още историкът.

„Съвременния прочит би трябвало да засили нашата национална гордост. Дори един български президент твърдеше, Бог да го прости, че ние не заслужаваме да бъдем уважавани като народ, защото свободата ни била донесена на върха на руските щикове. Без Априлското въстание нямаше да има нито Цариградска конференция, нито руски щикове. Ние си платихме скъпо и прескъпо, не с тонове злато, както лъжат някои напоследък, платихме своята държавна независимост с най-ценното – с кръвта на десетки хиляди българи”, заяви проф. Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини