Кметът на Варна Иван Портних: Ремонтът на Аспаруховия мост е тежък, но неизбежен

- Първите германски туристи пристигнаха, г-н Портних, как Варна посреща новия летен сезон?

- Варна очаква увеличение на туристите и успешен сезон. Такива бяха данните от ранните записвания на туроператори на редица водещи пазари, както и от участията на морската столица в големите международни туристически борси. Това безусловно е добра тенденция, затова нашите усилия са насочени към удължаване на сезона и диверсификация на туризма. Тоест, освен морски да развиваме активно и други видове туризъм - културен, исторически, спортен. Във връзка с това има развитие по отношение на 6 обекта, за които община Варна получи право на управление - Аладжа манастир, Римските терми на Одесос, Римската баня, Епископската базилика на Одесос, Варненският некропол и Княжеският манастир. Те са със статут на археологически недвижими културни ценности и вече подготвяме проекти за тяхното социализиране, за по-активно популяризиране и развитие. Тук трябва да отбележим и усилията ни за привличане на значими международни събития, които генерират допълнителен туристически поток, както и важни спортни състезания, като домакинството на Европейското първенство по волейбол, на Световната купа по спортна гимнастика. Първият от веригата международни маратони в България ще стартира във Варна на 15 май под мотото „Бягането - начин на живот“, а от 1 до 4 октомври ще посрещнем за трети път регатата „Тол шипс” с най-красивите ветроходи в света. Подготовката върви на пълни обороти, очакваме много посетители, тъй като на предходното домакинство през 2014 г. регатата привлече над 300 000 души и бе отразена от медии от цял свят. Така че Варна е заредена с нови идеи и събития! Продължаваме да изтегляме сезона все по-рано, като създаваме благоприятна среда - нека припомня, че за две години инвестирахме около 300 млн. лв. в проекти, свързани с обновяване на инфраструктурата, включително ремонт на пречиствателната станция на Варна и дълбоководното заустване на Златните пясъци - проекти, гарантиращи по-чисти морски води, което е важно изискване за развитието на морския туризъм. Всичко това е доказателство за устойчиви политики за градско развитие, включително и в помощ на туризма.

- Ще успеете ли да приключите с ремонтите? Миналата година бяха обновени централната пешеходна зона и основните булеварди, сега започна ремонт на Аспаруховия мост.

- Аспаруховият мост е едно от най-важните пътно-транспортни съоръжения за Варна, част от републиканската пътна мрежа. Основен ремонт на моста не е правен от неговото пускане в експлоатация през 1976 г., затова тези дейности са много наложителни. Преди дни започна първият етап по рехабилитацията с 5 млн. лв., осигурени от МРРБ. Ще бъде направена подмяна на хидроизолацията и ремонт на всички останали елементи, нови тротоари и преасфалтиране. Знам, че има трудности за варненци и гостите на града, особено за жителите на Аспарухово, Галата, Звездица, Константиново, но уверявам хората, че съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура“, с областната управа и КАТ правим всичко възможно да облекчим трафика. Моля гражданите за толерантност, защото ремонтът е крайно необходим. Цялата рехабилитация на моста ще струва около 35 млн. лв. и ще се извършва поетапно.

- Мостът свързва Варна с Аспарухово - един квартал, който претърпя тежко бедствие през 2014 г. Какво са плановете на община Варна за района?

- Богат с уникалното съчетание на море, прекрасна плажна ивица и парк, Аспарухово има огромен потенциал за развитие и може да се превърне в образцов район на Варна. Решили сме да развием тези възможности и вече имаме проекти за над 100 млн. лв. Започнахме с обновяване на Аспаруховия мост, успоредно с това стартира изграждане на магистрален водопровод - от eзерото и до местността Карантината, който ще захранва с вода и местностите Боровец, Галата. Проектът е на стойност 3,5 млн. лв., осигурени от МРРБ. Това е втори етап от мащабната рехабилитация на ВиК мрежата на района - през януари с 3 млн. лв., отново осигурени от министерството на регионалното развитие, приключи аварийния ремонт на основния водопровод за Аспарухово и така бе предотвратена потенциалната опасност от наводняване на жп инфраструктурата под моста.

След подмяната на ВиК мрежата в Аспарухово ще започне мащабна реконструкция на основните пътни артерии - изграждане на още 2 ленти на ул. „Мара Тасева“ с пешеходни надлези, на бул. „Народни будители“, бул. „Първи май“, ул. „Св. св. Кирил и Методий“. Предвидено е скатно залесяване на брега на канала море-езеро, изграждане на детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи заедно с прилежащи улици към онкологичната болница „Д-р Марко Марков“. Предстои община Варна да купи имоти на държавното дружество „Рибни ресурси“, които ще станат част от разширението на ул. „Мара Тасева“ и на Аспаруховия парк. В района планираме да разработим водна транспортна линия до Морската гара, като ще търсим възможности за купуване на кораб чрез проекти по европейските програми или публично-частно партньорство. Друг проект, който отново ще бъде реализиран в Аспарухово, е изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината. Важно е да бъде отбелязано още, че работим активно по обезопасяването на двата охранителни канала в квартала. От фонд „Солидарност“ към ЕС са осигурени 8 млн. лв., идейният проект за корекции на двете дерета с общ водосбор 8322 кв. км е готов. Готови са и подробните устройствени планове на каналите, които трябва да бъдат одобрени на сесия. Приключи процедурата за избор на изпълнител на инженеринг, проектиране и строителство, а след изтичане на сроковете за евентуални обжалвания ще бъде сключен договор и започваме работа на терен.

- Как ще бъде осигурено финансиране за реализация на тези проекти?

- Голяма част от проектите са включени в инвестиционната програма на общината по ОП „Региони в растеж“. Програмата е изработена въз основа на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и е на стойност 84 млн. лв. с резерв от проекти в размер на 42 млн. лв. Подготвени сме да започнем работа по изпълнението максимално бързо, за да можем през 2018 г. да кандидатстваме за допълнителните обекти. Разбира се, ще инвестираме средства и от общинския бюджет, в добра координация работим и с правителството. Важно е да се отбележи, че в инвестиционната програма сме заложили надграждане на различни реализирани проекти за постигане на максимален ефект от вложените средства и максимално териториално покритие. Например проектът „Интегриран градски транспорт“ - наследихме го с много проблеми, но успяхме да ги преодолеем и за кратки срокове наваксахме това, което други градове направиха за дълъг период от време. Осигурихме 70 нови автобуса по проекта, а сега предвиждаме купуване на още нови автобуси с цел 100% обновяване на автопарка на общинския превозвач „Градски транспорт“. Така варненци и гостите на града ще пътуват удобно, бързо и комфортно. В близките седмици предстои прехвърляне на всички транспортни линии, обслужвани в момента от частен оператор, към общинската фирма. След обединението ще пуснем информационната и билетната система, както и системата за контрол на трафика, като те също ще бъдат поетапно надграждани, с разширяване на обхвата.

- Какви са другите акценти в инвестиционната програма на Варна?

- Подготвили сме проекти с различен характер - за градски територии, улична мрежа, детски и спортни площадки и зелени площи, чрез които ще се постигне по-добра физическа и жизнена среда. Като Европейска младежка столица на Европа 2017 г. логично сме съсредоточили усилия за създаване на съвременни условия за образование и развитие за децата и младите хора. Готови сме с проекти за изграждане на модерни ясли, детски градини, училище, както и за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на редица обекти от образователната инфраструктура. Развитие предстои и по отношение на културната инфраструктура в града. Предстои например ремонт и разширение на филиала на театъра - една знакова за Варна сграда. Важен акцент са и проектите за естетизация и рехабилитация на алейната мрежа и озеленяването в Морската градина - знаете, че вече обновихме историческото ядро, продължаваме развитието на парка в пълния му мащаб. За градската среда предвиждаме и проекти за облагородяване на междублокови пространства. Вложихме много усилия за възраждане на централната зона на града, за ремонт на повече от 15 главни пътни артерии, сега е ред на кварталите на Варна. Във Владиславово вече се пътува по обновени улици, има нова ясла и нови групи към детската градина, обновен парк, продължаваме с по-малките улици. В партньорство с „Веолия Енерджи Варна“ започваме реализация на проект „Нашето зелено Трошево“, който ще обнови част от район „Младост“. Проектът включва пълно саниране на 11 жилищни сгради с над 900 апартамента, нови пътни настилки, над 400 паркоместа, обновени градинки и детски площадки, нови пешеходни алеи, осветление със слънчева енергия, обособени места за отдих, поливни системи. Вярвам, че с общи усилия ще променим кварталите на Варна, както обновихме централната градска част.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта