За 90-годишния юбилей: Връщат блясъка на Морските бани

Снимка: Авторката

Туристическо бюро от 20-те години на миналия век, което се пази в Музея на нова Варна.

Мащабен проект за 7 млн. лв. ще върне блясъка на Морските бани във Варна. На 1 август се навършват 90 г. от създаването им, с което се слага историческото начало за превръщането на морската ни столица в курортен град.

В момента се ремонтират централната и северната част - укрепване на конструкцията, хидроизолация, реставрация на фасадата, дъждовна канализация, каза Андрей Василев търговски пълномощник на фирмата концесионер „Лазурен бряг 91”. Първият етап, който е за 4 млн. лв., ще приключи до началото на сезона, който на Варненския централен плаж се открива на 24 май. Догодина реновирането ще продължи в района на Северните бани и на Рибарския плаж. Проектът е изцяло съгласуван с Министерството на културата.

Идеята за превръщането на Варна в курорт е следосвобожденска, но управниците я осъществяват и заради тежката криза след териториалната загуба на Добруджа. През 20-те и 30-те години на ХХ век Варна е представена като летовище в рекламните брошури - със своите природни блага, като климат, морска вода и др., разказва д-р Олег Бенов от Музея за нова история на Варна. На 10 юни 1921 г. председателят на тричленната комисия, която управлява града, Юрдан Пекарев обявява решението за превръщането му в курорт като Ница и Монте Карло. През 1925 г. се създава първото туристическо бюро. Тогава се замисля и изграждането на централни морски бани заради интереса от страна на родни и чужди туристи. Строежът се ръководи от инж. Янко Мустаков, който по-късно става кмет на Варна, от прочутите архитекти Дабко Дабков и Желязко Богданов. Новите морски бани открива тогавашният кмет Петър Стоянов. Слага се началото на спасителната служба на плажа, заработва и здравната амбулатория на брега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони