Разкриха 100 фалшиви инвалиди в Ломско

Над 100 жители на Лом и селищата в района през последните 12 месеца са представили фалшиви документи, че имат увреждания, за да получават без да се трудят помощи от държавата. Документите с невярно съдържание са обжалвани и отменени.

Проверките за фалшиви инвалиди продължават, съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане /РДСП/ в Монтана.

Само от началото на тази година експертите на службата в северозападната област са извършили 37 проверки за спазването на Закона за социално подпомагане и са разкрили и санкционирали девет нарушители. Според разпоредбите социално слабите трябва да полагат по 4 часа труд в продължение на 14 дни в месеца, за да получат парични помощи. Част от обявилите се за бедни обаче представят протоколи от ТЕЛК, че имат тежки заболявания, което ги освобождава от задължението да копаят градинки и метат улици.

„Извършваме постоянни проверки и обжалваме документите, за които имаме съмнения, че са с невярно съдържание и са опит да се източва бюджета. За съжаление в 95 % от обжалваните случаи се оказва, че хората са здрави, но не желаят да работят. Такива лица се изключват за 1 година от социалните програми. За документите с невярно съдържание е сигнализирана и прокуратурата”, заяви шефът на РДСП - Монтана Георги Цеков.

Само за първите два месеца на тази година в област Монтана са платени 3 065 302 лева помощи на 50 748 деца и възрастни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони