Възраждат духа на Стара Варна: Спасяват къщите реликви край морето

Групата “Стара Варна” при откриването на статуята на арх.Дабко Дабков, изработена от склуптура Веселин Костадинов

За две години бяха реставрирани войнишките паметници в града

450 сгради са одобрени за паметници на културата, 170 имота чакат ред

Без архитектурните си уникати градът се превръща в безпаметно сити, казва най-младият краевед и писател мемоарист на създателите на “Стара Варна” Християн Облаков. Идеите на едноименното сдружение , създадено през 2012 г., бързо запалиха кмета на Варна Иван Портних - да бъдат опазени и реставрирани уникалните къщи, старини и сгради в центъра на града. С тяхна помощ беше направен списъкът с паметници на културата. Вече 450 сгради са одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, ред чакат още 170 имота, съобщиха от общината. С проекти по ОП “Региони в растеж” в новия програмен период ще може да започне реставрирането на фасадите, укрепване на сградите и ще се възстанови онзи автентичен дух, който прави един град уникален за местните и за туристите.

Първата стъпка, която предприе община Варна, е работата по издирване на собствениците на сгради - паметници на културата, които са длъжни да се грижат за тях. За целта беше създадена специална структура “Недвижимо културно наследство” към дирекция “Архитектура, градоустройство и устройствено планиране”. Нейните задачи са да установи и да открие собствениците, да им припомни задълженията им, да изпрати нотариални покани към тези зад граница. До момента са връчени предписания на 270 собственици на 54 сгради реликви, издадени са 170 заповеди с мерките за реставрация, които трябва да бъдат предприети, съобщиха от пресцентъра на общината. “Ако предписанията не бъдат изпълнени, ще бъде приложен в цялата строгост Законът за културното наследство - т.е. община Варна ще започне да извършва укрепване и възстановяване на сградите за своя сметка, учредявайки ипотека върху имота”, обясни кметът Иван Портних. Той е категоричен, че няма да се повтори печалният пример с уникални сгради, изчезнали от картата на Варна, сред които така известната Картофена къща, която беше съборена през 2008 г. и тогавашните общинари хем са разрешили да я бутнат, хем после са наложили забрана за нов строеж и собствениците са завели искова молба за над 5,9 млн.лева. Последните промени на Закона за културното наследство от 2011 г. регламентират задълженията на общината, когато една сграда е оставена да се руши от собственици и наследници. Тя има право да ги покани в 14-дневен срок за започнат консервация, реставрация или охранителна дейност. Ако това не стане след изтичане на посочения срок, общината прави ремонт за сметка на стопаните и влиза в законна ипотека на имота, в който е вложила пари.

Първите резултати са вече е факт. Три от къщите, обявени за недвижима културна ценност - на ул. “Шипка” №1 и №2, както и на бул. “Княз Борис I”, в които общината има съсобственост, вече са реставрирани. Фасадите са укрепени, възстановени са декоративните и структурните елементи. Работи се по още 5 проекта за такива сгради, в които общината е съсобственик, обясни главният архитект Виктор Бузев. С частни средства активно се възстановява една от емблемите на Варна - ресторант “Морско казино”, разположено на входа на Морската градина.

Варна работи с голям ентусиазъм и по възраждане на духа и историческата си памет. Две личности, символи на цяла архитектурна епоха за морската столица - скулпторът Кирил Шиваров и арх. Дабко Дабков, вече имат свои паметници в града. Уникалната сграда на Икономическия университет, фонтанът със сирените в Морската градина, паметникът на Аспарух край Аспаруховия вал са дело на Кирил Шиваров, а близо 300 паметници на културата в морската столица по свои проекти е завещал на поколенията арх. Дабков - грандхотел “Лондон”, кино “Ранков”, Аквариумът са само част от дългия списък. С откриването на неговата великолепна статуя феновете на групата “Стара Варна” във фейсбук станаха над 19 000.

За две години бяха реставрирани и войнишките паметници във Варна - паметникът на граничаря, арката на Осми приморски полк, паметниците по Алеята на възраждането в Морската градина, открита бе паметна плоча на адмирал Бранимир Орманов и паметник на полковник Милко Железов - командир на бреговата охрана на Варна (1912-1918 г.). С него завършва мемориалната линия на бойната слава край военноморския музей, която започва с паметника на капитан I ранг Димитър Добрев, продължава с торпедоносеца, командван от него, и завършва с едно от 40-тонните оръдия, отбранявали Варна по време на войните.

Тази година общината участва в туристическите изложения в страната и чужбина с изцяло нова концепция, която залага на аристократизма и величието на стара Варна и постигнатия красив облик на нова Варна. Туроператори и гости се прехласнаха по ретродекори и снимки, костюми, които напомнят за времето от 20-те години, когато се откриват морските бани и градът става истински европейски курорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони