Арести във Фонда за лечение на деца в чужбина, командоси проверяват офиси

Председателят на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров

Повече от 10 души са арестувани при операция на ГДБОП, провеждаща се в сградата на Фонда за лечение на деца в чужбина, предаде БНР.

По непотвърдена информация има задържани хора от ръководството на фонда. Антимафиотите са извели и председателя на Фонда Павел Александров.

Вече няколко месеца се води разследването и засяга нарушения на дейността на Фонда.

Констатираните злоупотреби са десетки и тепърва предстои разследване по всички случаи. Те са свързани с лечението на деца в чужбина, настаняването на семействата, транспортирането на семействата до страни зад граница и ред други нарушения.

Към момента от ГДБОП и МВР не дават повече информация. В двора на Центъра по хигиена продължава да има полицейско присъствие. Най-вероятно продължава и изземането на документи от Фонда. Не е ясно дали ще има още арести. Операцията на ГДБОП продължава.

"Шокиран съм от тази новина, че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца, сподели д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Изненадан съм, че с това се занимава ГДБОП. То навежда на мисълта, че тук има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек. През годините винаги е имало проблеми с работата на фонда и сме го отдавали на това, че има пари, които трябва да се разпределят измежду хора с по-големи нужди от обективните възможности на фонда", разказа още Стойчо Кацаров.

Той разказва, че се е създавало впечатление, че има прозрачност във фонда, но вероятно зад нея сигурно са били скрити неща, които не са били видими за обществото, за да се стигне до арести на целия фонд.

Кацаров разясни още, че лечението в чужбина е огромен проблем, който продължава с години, тъй като не бива да съществува нито Фонд за лечение за деца, нито специализирана комисия в здравното министерство.

"По европейските правила е достатъчно създаденото в НЗОК с всичките й правомощия да издава документи и да заплаща лечението на българските граждани в чужбина, независимо дали става дума за възрастни граждани или за деца", заяви специалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право