Бившият румънски президент Траян Бъсеску е заподозрян в пране на пари

Бившият румънски президент Траян Бъсеску е заподозрян в пране на пари. Това съобщи самият той на страницата си в социална мрежа "Фейсбук". Това е един от многото корупционни скандали, в които Бъсеску е замесен.

“Бях информиран, че съм заподозрян в пране на пари във връзка с дело, свързано с покупката на земя и къща през 2000 г. и 2002 г., което е започнало заради иск, подаден от господин Чувику”, пише в социалната мрежа бившият държавен глава. Той обяснява, че прокуратурата не е разрешила делото да започне през юни 2012 г. През 2015 година, когато Бъсеску слезе от президентския си пост, делото започна отново.

Бившият държавен глава заяви, че ще се яви в прокуратурата веднага щом го повикат.

Бъсеску си е купил вила с пари, които е спечелил от това, че е продал 4 пъти по-скъпо парцел от 3,700 кв. м. в столичния район "Беняса", закупен от него за 1,4 млрд. стари леи или около 70 хил. долара. Това бе съобщено по-рано в румънските медии.

В друг корупционен скандал е замесен братът на Бъсеску – Мирчу, който през 2016 година беше осъден на 4 години затвор. Мирчу е приел подкуп срещу обещанието да привлече брат си в качеството му на президент за освобождаването от затвора на осъдения за убийство Санду Ангел. След ареста на брат му, сената поиска от Бъсеско да подаде оставка, но той отказа и заяви, че няма никакво отношение към случая.

Племенникът на Бъсеско - Драгоша, както и зет му Раду Прикопа също бяха уличени в злоупотреби и корупция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят