Иззеха над 37,5 тона негодни месни продукти от обекти в Търновско

БСП внася промени в Наказателния кодекс относно Истанбулската конвенция

Цацаров разпореди проверка за всички осъдени, които не са прибрани в затвора

Кола помете мъж на пешеходна пътека в Търново Пострадалият е в болница

„Галъп”: Румен Радев е най-популярната политическа фигура в страната

Забавления и големи намаления за Световния ден на снега в ски зона Банско

Ураганен вятър затвори ски зоната в Банско

Борисов: Зелените да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма

Борисов: Имаме маса хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ

Бедствено положение в община Смолян заради силен вятър

Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

Снежна буря и катастрофи затрудниха трафика по пътя Варна-Добрич

Снегонавявания затвориха пътни участъци в община Казанлък

Кастингът на Слави за политици тръгва в началото на февруари Желание да участват са изявили 3 777 души

Цветлин Йовчев за последните убийства: Нещо се случва в подземния свят, има раздвижване

180 хил. лева за купони за храна висят на най-голямата общинска фирма в Сливен

Неизплатени купони за храна на работниците за 180 хил.лева в „Пътнически превози“-Сливен пренесоха спора между управителя и синдикатите в съда.

Транспортната фирма е най-голямото общинско дружество, дава хляб на 300 души. Управителят Енчо Петров предяви иск срещу лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ във фирмата да бъде обявен за недействителен сключения през 2012г. колективен трудов договор /КТД/, който урежда ежемесечното раздаване на ваучери за храна. „Подобно съдебно дело е без прецедент“ – казаха и двете страни.

Досега се случвало профсъюзи да съдят работодател, но не и обратното.
Атакуваният КТД е подписан от предишната шефка на фирмата и неизплатените купони са от минали години.

„Ваучерите са били за компенсация на неголемите заплати и за пестене на осигуровки. Сега работодателят искал КТД да бъде предоговорен, защото нямало пари, но нашите хора не са съгласни, искат си придобивките“ – заяви Тодор Иванов, регионален лидер на КНСБ.

„КТД е бил сключен без задължителното одобрение на общинския съвет, тъй като общината е собственик. „Държавен финансов контрол“ откри нарушения в договора и определи разходите /за купони – б.р./ като незаконосъобразни“ – обясни от своя страна управителят Енчо Петров.

При назначението си той наследил 220 хил. лева задължения за ваучери, успял да изплати 35-40 хил. лева. „Но останаха да висят тези 180 хил. лева, които не виждам откъде ще намерим, във финансов вакуум сме“ – допълни той. Фирмата била притисната и защото част от 50-те напуснали работници започнали да я съдят заради неполучените купони.

Управителят отхвърли обвиненията, че бил против интересите на работниците си. „Нищо подобно! Обсъдил съм с общината и от април ваучерите ще бъдат преобразувани и включени в заплатите. Няма да позволя да бъде съсипано предприятието!“ – каза той.

Наша справка установи, че в края на септември м.г. общинският съвет също е отказал предложението за обезсилване на цитирания КТД. Дали защото заседанието му е съвпаднало с началото на предизборната кампания за местния вот, или по други причини, но 41-те съветника от 10 различни партии не са подкрепили управителя.

Отказът на местните депутати бе посочен сред мотивите на Районния съд в Сливен, с които искът на управителя срещу профсъюзите бе отхвърлен. Битката продължава на втора инстанция, в Окръжния съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.