Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 27 май

Спортният министър откри обновения стадион Арена „Арда“ в Кърджали

180 хил. лева за купони за храна висят на най-голямата общинска фирма в Сливен

Неизплатени купони за храна на работниците за 180 хил.лева в “Пътнически превози”-Сливен пренесоха спора между управителя и синдикатите в съда.

Транспортната фирма е най-голямото общинско дружество, дава хляб на 300 души. Управителят Енчо Петров предяви иск срещу лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” във фирмата да бъде обявен за недействителен сключения през 2012г. колективен трудов договор /КТД/, който урежда ежемесечното раздаване на ваучери за храна. “Подобно съдебно дело е без прецедент” – казаха и двете страни.

Досега се случвало профсъюзи да съдят работодател, но не и обратното.
Атакуваният КТД е подписан от предишната шефка на фирмата и неизплатените купони са от минали години.

“Ваучерите са били за компенсация на неголемите заплати и за пестене на осигуровки. Сега работодателят искал КТД да бъде предоговорен, защото нямало пари, но нашите хора не са съгласни, искат си придобивките” – заяви Тодор Иванов, регионален лидер на КНСБ.

“КТД е бил сключен без задължителното одобрение на общинския съвет, тъй като общината е собственик. “Държавен финансов контрол” откри нарушения в договора и определи разходите /за купони – б.р./ като незаконосъобразни” – обясни от своя страна управителят Енчо Петров.

При назначението си той наследил 220 хил. лева задължения за ваучери, успял да изплати 35-40 хил. лева. “Но останаха да висят тези 180 хил. лева, които не виждам откъде ще намерим, във финансов вакуум сме” – допълни той. Фирмата била притисната и защото част от 50-те напуснали работници започнали да я съдят заради неполучените купони.

Управителят отхвърли обвиненията, че бил против интересите на работниците си. “Нищо подобно! Обсъдил съм с общината и от април ваучерите ще бъдат преобразувани и включени в заплатите. Няма да позволя да бъде съсипано предприятието!” – каза той.

Наша справка установи, че в края на септември м.г. общинският съвет също е отказал предложението за обезсилване на цитирания КТД. Дали защото заседанието му е съвпаднало с началото на предизборната кампания за местния вот, или по други причини, но 41-те съветника от 10 различни партии не са подкрепили управителя.

Отказът на местните депутати бе посочен сред мотивите на Районния съд в Сливен, с които искът на управителя срещу профсъюзите бе отхвърлен. Битката продължава на втора инстанция, в Окръжния съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.