Обезпокоителен доклад на учени: 93% от коралите в Големия бариерен риф са обезцветени

снимка: архив (Discovery)

След поредица научни изследвания, проведени върху Големия бариерен риф, резултатите са крайно тревожни, пише Washington Post.

Австралийски учени са провели многобройни проучвания върху 911 коралови рифа, и са установили обезцветяване в по-голямата част от тях. То е най-разпространено в северната част на рифа, където е практически навсякъде.

„Между 60 и 100% от коралите върху 316 рифа, повечето от които в северния участък, са тежко обезцветени“, казва проф. Тери Хюз, който е начело на екипа, провел проучванията.

Обезцветяване от подобна степен означава, че коралите могат да загинат, в зависимост от това колко време са подложени на тези условия. Учените докладват също, че на база извършените проучвания, вече се наблюдава почти 50% смъртност при коралите.

Това е най-тежкото обезцветяване, наблюдавано досега при Големия бариерен риф, казва Марк Ийкън, началник на отдела към Националния океаоноложки и атмосферен институт на Австралия, съблюдаващ състоянието на кораловия риф.

Избелването на коралите се получава, когато микроорганизмите са подложени на стрес поради извънредно високата температура на водата, или поради други причини. Когато това се случи, алгае, съставящо цвета на коралите, напуска телата им.

Това променя цвета им на бял, и ги оставя лишени от хранителни вещества. Ако това продължава твърде дълго, коралите загиват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука