„Антична Сердика“ отвори врати за посетители (обзор)


Премиерът и министри първи се разходиха из подземния град

Софиянци и гости на столицата вече могат да се разходят из „Антична Сердика“. Археологическият комплекс, по който в продължение на дълги години ту се работеше, ту не, вече е факт.

Той бе официално открит вчера от премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. Двамата, заедно с други министри от кабинета първи обиколиха коридорите от миналото и се разходиха по главната улица на античния град - Декуманус Максимус. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка и е една от основните атракции на комплекса.

„София лежи върху красота“, категоричен бе премиерът.

Културният министър Рашидов уточни, че „античният комплекс „Сердика“ е уникален обект, какъвто освен Рим нито една друга европейска столица не притежава“. Той припомни дългия път, който бе изминат, за да се стигне до изграждането му: „Една година и половина над 100 археолози проучваха най-долния слой, след това подадохме оставка и за около 2 години обектът бе покрит с найлони. Като дойде вторият кабинет „Борисов“, една от първите задачи беше Ларгото да завърши успешно.“

Големият подземен музей на открито се намира между бул. „Мария Луиза“ и ЦУМ и се разпростира на около 7000 кв. м. Той показва три квартала на антична Сердика. Точно под стъкления купол между президентството и Министерския съвет е оформена и сцена за театър и концерти. Гръб на сцената са останките от антична Сердика. „Тук младите хора може да се събират, да си правят купони, да се веселят“, призова Рашидов.
„Там, където свършва музеят, започват 37 квадрата мозайка, уникална по своята същност, която за догодина ще планираме, за да развиваме този музей “, обеща премиерът Борисов.

Проектът „Антична Сердика“ е финансиран с близо 16 милиона лева от Оперативна програма „Регионално развитие“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура