EK обвини Google в нарушаване правата на конкуренция

Европейската комисия обвини американския интернет гигант Google, че нарушава правата на конкуренция и злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар за мобилни телефони и други електронни устройства, съобщава БНР.

Благодарение на смартфоните и таблетите хората се информират в интернет, плащат сметки, пазаруват и организират пътуванията си, а повечето от тях работят с операционната система "Андроид", създадена от Google.

Според ЕК компанията се оказва монополист не само с интернет търсачката си, но и с продажбите на телефони и таблети с нейния софтуер.

"Google държи 90% от пазара и е в нарушение на правилата за конкуренция", твърди ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер.

"Понякога фирмите растат, за да доминират. И в това няма нищо лошо, ако си талантлив и изобретателен. Проблемът е, когато се злоупотребява с тази доминираща роля", подчерта Вестагер.

Американската корпорация не дава лиценз на производителите на мобилни телефони и не им позволява да ги продават с конкурентни операционни системи. Тя дори плаща парични стимули на производителите и операторите на мобилни мрежи, ако предварително инсталират на своите устройства само Google Search.

Тази практика възпрепятства други малки фирми да разработват и продават приложения за смартфони, които да работят със системата "Андроид".

Интернет гигантът разполага с 12 седмици, за да обжалва, а ако не спре с вредните действия рискува глоба от Брюксел до 10% от оборота си, или стотици милиони евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят