Стотици кучета изхвърлени в София от околните населени места

За три месеца са заловени над 800 новопоявили се четириноги, движат се на глутници и са агресивни.

Най-засегнати от безотговорните постъпки са Нови Искър, Люлин и Обеля.

Стотици кучета са изхвърлени в София от началото на годината. Жители на близки населени места масово докарват домашните си животни и техните поколения в крайните столични квартали. Най-засегнати от безотговорните постъпки са Нови Искър, Люлин, Обеля и Надежда, заяви пред „Труд“ директорът на „Екоравносвесие“ инж. Петър Киров.

Кучетата се докарват предимно от Перник, Владая, Костинброд. Киров обясни, че само за последните 3 месеца от общинското предприятие са заловили и кастрирали над 800 нови кучета.

„Всички те са се появили наскоро - това са захвърлени домашни кучета от близките села и вилни зони. Практиката става все по-масова, появяват се цели нови глутници.“, каза Киров. По думите му в селата около София хората обичайно не кастрират животните си, а изхвърлят малките кученца в града. „Хем няма да се върнат, хем се надяват някой да ги храни“, посочи експертът.

„Когато се захвърлят на непознато място кучетата се изнервят, събират се на глутници и стават агресивни и опасни“, допълни пред вестника Явор Гечев от фондация „Четири лапи“.

Изхвърлените кучета често се бият с по-старите улични обитатели на кварталите и стряскат хората, разказват живеещи в Надежда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини