Ирина Бокова предизвика недоволството на израелци заради резолюция на ЮНЕСКО

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова предизвика гнева на част от израелското население. Недоволството се отприщи заради резолюция на ЮНЕСКО за свято място в Йерусалим. Израелци възнегодуваха, че резолюцията „пренаписва историята“, а Бокова се опита да успокои гнева им, пише в. „Дейли Мейл“.

В резолюцията става въпрос за комплекса с джамията Ал-Акса, наричан още Храмовия хълм и почитан и от мюсюлмани, и от евреи. Комплексът в Източен Йерусалим, който е превзет от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г., а след това е и анексиран, отдавна е една от най-горещите точки на конфликта между израелци и палестинци. Анксирането на Източен Йерусалим няма международно признание.

Резолюцията, озаглавена „Окупираната Палестина” е приета в четвъртък от изпълнителния съвет на ЮНЕСКО е представена от няколко страни. В нея Израел е споменат неколкократно като „окупационна сила”, а Ал-Акса е наричан само с арабското му наименование.

Според документа Израел е обвинен и за „поставянето на фалшиви еврейски гробове в мюсюлмански гробища“. Тя критикува страната за „разкопки и работи“ в анексирания Източен Йерусалим и призовава да бъдат прекратени „агресията и незаконните действия срещу свободата на поклонение и достъп на мюсюлманите“ до джамията Ал-Акса.

„Йерусалим е свещена земя за три монотеистки религии, място на диалог за всички евреи, християни и мюсюлмани. Нищо не трябва да бъде предприемано за нарушаване на неговия интегритет и автентичност“. С това изказване Бокова се опита да намали създалото се напрежение. „Само уважението и диалогът могат да изградят доверието, от което ние се нуждаем, за да вървим напред", каза още Бокова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят