Заемът на НЕК влиза в цената на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране ще признае за разход на НЕК заема, който компанията взима, за да се разплати с американските централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов.

Става въпрос за 650 милиона евро кредит, за който Българският енергиен холдинг трябва да подпише договор до дни. Всеки гражданин, всяко дружество, което получава кредит, се разплаща. Разбира се, ние ще признаваме тези разходи, обяви Иван Иванов.

Заемът е един от аргументите, посочени от НЕК, в искането за по-висока цена на тока от 1 юли. В заявлението им се посочва, че за новия ценови период разходите само за лихви по този кредит ще бъдат в рамките на 68 млн. лева годишно.

Затова компанията предлага добавката "задължение към обществото", която влиза в крайната цена на електроенергията за бита, да бъде увеличена от 36.83 на 47.41 лв. за мегаватчас.

И трите електроразпределителни дружества вече поискаха поскъпване на тока от 1 юли, като най-драстично увеличение предлагат от ЧЕЗ – с 21%.

От Енерго-Про настояват за ръст от 2,92% на дневната и над 10% на нощната тарифа. EVN предлага дневният ток да поскъпне с 2,3%, а нощният – с 3,5%.

Председателят на КЕВР увери, че много детайлно и критично анализират заявленията. Окончателното решение за цената на тока ще стане ясно до 30 юни.

С колко поскъпва водата в София регулаторът ще обяви на 28 април.

Рано или късно цената на водата трябва да се повиши заради заложените цели пред ВиК операторите. Днес просто се покриват текущите разходи на операторите и се замазва положението, но това не може да продължава вечно, коментира Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес