Разследват за рушвети шефа и 7 служители от Фонда за лечение на деца (обзор)

Павел Александров

Агенти на ГДБОП нахлуха на заседание на център „Фонд за лечение на деца” и арестуваха шефа му Павел Александров и седем от служителите. Срещу тях се води разследване за организирана престъпна група, извършвала корупционни престъпления, уточниха от спецпрокуратурата.

Екшънът се разигра на 11-ия етаж в Центъра по хигиена на столичния бул. „Ив. Евст. Гешов”. „Заседанието трябваше да започне в 12,30 ч. Трябваше да разгледаме случаите с 43 деца. Но аз дори не успях да стигна до залата, защото точно тогава вътре влезли полицаите и арестували почти всички”, разказа пред „Труд” Красимира Величкова от Българския дарителски форум, която е член на обществения съвет към фонда.

Александров и подчинените му са следени и подслушвани от няколко месеца за далавери, свързани с изпращането на болни деца в чужбина. Според запознати с разследването те вземали рушвети за транспорта и настаняването на малчуганите и техните близки в частни квартири, за които са плащани суми от фонда. Засега арестите са за по 24 часа. Провеждат се разпити и обиски. Днес се очаква от спецпрокуратурата да решат на колко от задържаните ще повдигнат обвинения и да съобщят повече подробности.

Според Величкова акцията е заради доклад на здравното министерство от миналата година, в който се посочват злоупотреби. Тя припомни, че през октомври и ноември от МЗ отказвали да превеждат пари на фонда, като им обяснявали, че този доклад е предаден на компетентните органи - прокуратурата и полицията. „Тогава ние от обществения съвет питахме във фонда и ни обясниха, че става дума за дребни административни нарушения. Поискахме въпросния доклад от министерството, включително и по Закона за достъп до обществената информация, но не го получихме”, каза още Величкова. Тя добави, че е в шок от акцията и е много притеснена за здравето на Александров, който през миналата година е преживял тежка сърдечна операция.

Членове на обществения съвет прегледали набързо документите на 43-те деца и открили, че един от случаите е особено спешен. Обадили се в МЗ, за да попитат кога ще бъде насрочено следващото заседание. Оттам им отговорили, че правят всичко възможно и спешните случаи ще бъдат решени в най-скоро време.

На проваленото вчера заседание е трябвало да се гледа и въпросът с 4-месечното бебе Дилян Христов, за което в момента тече дарителска кампания за операция на гръбначния стълб. Във фонда имало две оферти - от германска клиника в Тюбинген и от болница в Турция. По желание на майката било решено лечението да е в Германия, но от клиниката в Тюбинген засега отказвали заради пренатовареност.

Работата на служителите буксувала умишлено

Фондът отдавна бави лечението на деца в чужбина и работата му е създавало много проблеми. Ако обвиненията срещу служителите му се докажат - нямам думи - тези хора заслужават наказания. Това заяви пред „Труд“ Иван Димитров, бивш председател на пациентските организации в надзорния съвет на НЗОК и председател на „Български пациентски форум”.

Сред облагите от забавяне на лечения може да е спестяване на разходи, връщането на пари в бюджета на здравно министерство и получаване на персонални бонуси срещу това, обясни той.

Пред „Труд“ председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова заяви, че не е имала никаква информация за акцията на ГДБОП и е научила за нея срещу фонда от медиите.

Постът поема проф. Владимир Пилософ

Досегашният шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров бе освободен от поста си. С решение на здравния министър Петър Москов новият директор на ведомството е проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация. Той е приел поканата след среща с премиера Бойко Борисов и Москов като е декларирал, че ще предприеме всички мерки за ефективно и спокойно продължаване на дейността на фонда.

Заради необходимостта от взимане на спешни решения за лечението на болни деца проф. Пилософ ще свика заседание на обществения съвет на фонда в петък.
Александров беше уволнен от бившия министър на здравеопазването Таня Андреева през 2013 г. след 3-годишно управление. Тогава тя обясни, че причината са нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство. През август 2014 г. тогавашният служебен министър Мирослав Ненков обяви, че Александров се връща на поста си, тъй като добре ръководел работата на фонда.

Срещу Александров и преди е имало проверки от Министерството на здравеопазването, които не са разкривали злоупотреби. Не са били доказвани и закононарушения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право