Референдумът на Слави най-вероятно ще е през юли или август

Още вчера започнаха сондажите сред управляващите по промените в изборните правила.

Разправии и скандали по новите текстове в Изборния кодекс ще съпътстват утрешното им гласуване в пленарната зала. Това стана ясно още по време на днешното заседание на правната комисия.

Най-спорни се оказаха текстовете за забрана на местните коалиции, за вдигане на бариерата за влизане в парламента, която в момента е 4%, и за задължителното гласуване.

Съпредседателят на ДПС Четин Казак поиска парламентът да гласува окончателните промени в кодекса, след като обсъди искането за провеждане на референдум на инициативния комитет начело със Слави Трифонов.

Нагласата на мнозинството е друга. Председателят на НС Цецка Цачева обясни, че искането за допитване на Трифонов ще се гледа на 11 май - първия работен ден на парламента след великденската ваканция на депутатите. Тогава изтича и едномесечният срок, в който Народното събрание трябва да се произнесе, тъй като на 11 април е постъпила проверката на ГРАО на подписката на инициативния комитет.

Истинските мотиви за пришпорването на промените в изборното законодателство са обезсмисляне на референдума. Правната комисия вече гласува да отпадне изискването допитванията да се провеждат заедно с избори, ако в следващата една година има вот. Това означава, че няма проблем референдумът на Трифонов да бъде насрочен още за юли или август, в сезона на летните отпуски. По предварителни изчисления той ще струва между 20 и 22 млн. лв.

Най-много дебати се очакват утре по текстовете за задължително гласуване, както и за активната регистрация. В пленарната зала ще стане ясно каква е нагласата към подобни „революционни“ идеи.

Още днес започнаха срещи между партиите във властта и онези, които ги подкрепят, за уточняване на позициите. В кабинета на Цецка Цачева бяха обсъдени най-спорните текстове. След сондажа стана ясно, че ще отпадне забраната местни коалиции да бъдат регистрирани за участие в изборите. Бариерата за влизане в НС няма да се вдига, а ще остане 4 %. Причината е, че управляващите се отказаха към гласувалите за партии да се добавя и вотът на на онези, които са зачеркнали квадратче „Не подкрепям никого“.

Очаква се да отпадне и решението на правната комисия да не се оповестяват резултатите от социологическите проучвания по време на предизборната кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика