Арестите във фонда за лечение на деца забавят лечението на 4-месечния Дилян с рак на гръбначния стълб

Арестите на ГДБОП във фонда за лечение на деца провалиха заседанието, на което трябваше да се вземе решение за 43 деца. Членове на обществения съвет прегледали набързо документите и открили, че един от случаите е особено спешен - 4-месечното бебе Дилян Христов с рядка форма на рак на гръбначния стълб. От съвета се обадили в МЗ, за да попитат кога ще бъде насрочено следващото заседание. Оттам им отговорили, че правят всичко възможно и спешните случаи ще бъдат решени в най-скоро време.

За Дилян в момента тече дарителска кампания за операция на гръбначния стълб. Във фонда имало две оферти - от германска клиника в Тюбинген и от болница в Турция. По желание на майката било решено лечението да е в Германия, но от клиниката в Тюбинген засега отказвали заради пренатовареност.

В петък родителите получили дългоочакваната оферта за лечение в Германия. Надеждата им обаче бързо се изпарила, когато прочели, че фондът е уредил само операцията на детето, но не и химиотерапията. Досега у нас на детето са били направени две химиотерапии, съобщи Нова тв.

"Туморът не показа съществен ефект към намаление. Нещо, което не е обичайно за злокачествените тумори в тази ранна възраст", коментира пред Нова тв доц. Мария Спасова, началник на Клиниката по детска хематология - Пловдив.

Междувременно фондът изпраща друга оферта на семейството за Турция, където е включена и химиотерапията. Не само, че струва три пъти по-скъпо от това в Германия - 99 хиляди евро, но според лекарите турската клиника е грешен избор за лечението на Дилян.

А родителите му са отчаяни, защото отново ще трябва да чакат - фондът този път да поиска от германската клиника оферта и за химиотерапията. Време, в което състоянието на бебето се влошава.

Утре майката на Дилян и още десетки майки излизат на протест пред Фонда за лечение на деца в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве