Корупция и чиновници спъват бизнеса

Заб. В оценяването на работата на публичната администрация в България няма нито един от инвеститорите, който да е заявил, че е “много доволен” от нея.

Последни сме по прозрачност на обществените поръчки в ЦИЕ

Неефективно публично управление и слаба администрация, лоша правна система, непрозрачност на обществени поръчки, корупция, престъпност и липсващи реформи в сферата на образованието. Това са основните фактори, които “възпрепятстват” германските инвеститори, според традиционната анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за бизнес средата у нас. Допитването е проведено от 1 до 28 февруари 2016 г. сред 107 мениджъри, сред които чуждестранни инвеститори и представители на предприятия в България с търговски взаимоотношения с Германия. Подобни проучвания правят и останалите 16 външнотърговски камари на Германия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

В сравнителен план с останалите страни от ЦИЕ, участвали в проучването, България е с под средната оценка за работата на публичната администрация, като няма нито един от участниците, който да е заявил, че е “много доволен” от нея, какъвто отговор е заложен в анкетата.

“Понякога нещата не се случват, няма предвижване на материали, проекти. Администрацията трябва да бъде по-дейна и да се обучава”, коментира пред “Труд” д-р Митко Василев, главен управител на камарата.

Според проучването България е на последно място по прозрачност на обществените поръчки сред 16-те страни в ЦИЕ, като по този показател по-прозрачни от нас са страни като Албания и Босна и Херцеговина.

Въпреки недостатъците на бизнес средата в България икономическите отношения между България и Германия се развиват в положителна посока. По данни на федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският обмен между България и Германия за 2015 г. достигна нов рекорд - близо 6,3 млрд. евро (ръст от 6,5% спрямо предходната година).

Германия е основният търговски партньор на България и най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. Данните на БНБ за 2015 г. показват ръст в нивото на германските преки инвестиции в България - 175,6 млн. евро, като страната държи втора позиция след Нидерландия. За сравнение нивото през 2014 г. беше минус 275,6 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес