Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Корупция и чиновници спъват бизнеса

Заб. В оценяването на работата на публичната администрация в България няма нито един от инвеститорите, който да е заявил, че е “много доволен” от нея.

Последни сме по прозрачност на обществените поръчки в ЦИЕ

Неефективно публично управление и слаба администрация, лоша правна система, непрозрачност на обществени поръчки, корупция, престъпност и липсващи реформи в сферата на образованието. Това са основните фактори, които “възпрепятстват” германските инвеститори, според традиционната анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за бизнес средата у нас. Допитването е проведено от 1 до 28 февруари 2016 г. сред 107 мениджъри, сред които чуждестранни инвеститори и представители на предприятия в България с търговски взаимоотношения с Германия. Подобни проучвания правят и останалите 16 външнотърговски камари на Германия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

В сравнителен план с останалите страни от ЦИЕ, участвали в проучването, България е с под средната оценка за работата на публичната администрация, като няма нито един от участниците, който да е заявил, че е “много доволен” от нея, какъвто отговор е заложен в анкетата.

“Понякога нещата не се случват, няма предвижване на материали, проекти. Администрацията трябва да бъде по-дейна и да се обучава”, коментира пред “Труд” д-р Митко Василев, главен управител на камарата.

Според проучването България е на последно място по прозрачност на обществените поръчки сред 16-те страни в ЦИЕ, като по този показател по-прозрачни от нас са страни като Албания и Босна и Херцеговина.

Въпреки недостатъците на бизнес средата в България икономическите отношения между България и Германия се развиват в положителна посока. По данни на федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският обмен между България и Германия за 2015 г. достигна нов рекорд – близо 6,3 млрд. евро (ръст от 6,5% спрямо предходната година).

Германия е основният търговски партньор на България и най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. Данните на БНБ за 2015 г. показват ръст в нивото на германските преки инвестиции в България – 175,6 млн. евро, като страната държи втора позиция след Нидерландия. За сравнение нивото през 2014 г. беше минус 275,6 млн. евро.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.