Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 юли 2018

Корупция и чиновници спъват бизнеса

Заб. В оценяването на работата на публичната администрация в България няма нито един от инвеститорите, който да е заявил, че е “много доволен” от нея.

Последни сме по прозрачност на обществените поръчки в ЦИЕ

Неефективно публично управление и слаба администрация, лоша правна система, непрозрачност на обществени поръчки, корупция, престъпност и липсващи реформи в сферата на образованието. Това са основните фактори, които “възпрепятстват” германските инвеститори, според традиционната анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за бизнес средата у нас. Допитването е проведено от 1 до 28 февруари 2016 г. сред 107 мениджъри, сред които чуждестранни инвеститори и представители на предприятия в България с търговски взаимоотношения с Германия. Подобни проучвания правят и останалите 16 външнотърговски камари на Германия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

В сравнителен план с останалите страни от ЦИЕ, участвали в проучването, България е с под средната оценка за работата на публичната администрация, като няма нито един от участниците, който да е заявил, че е “много доволен” от нея, какъвто отговор е заложен в анкетата.

“Понякога нещата не се случват, няма предвижване на материали, проекти. Администрацията трябва да бъде по-дейна и да се обучава”, коментира пред “Труд” д-р Митко Василев, главен управител на камарата.

Според проучването България е на последно място по прозрачност на обществените поръчки сред 16-те страни в ЦИЕ, като по този показател по-прозрачни от нас са страни като Албания и Босна и Херцеговина.

Въпреки недостатъците на бизнес средата в България икономическите отношения между България и Германия се развиват в положителна посока. По данни на федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският обмен между България и Германия за 2015 г. достигна нов рекорд – близо 6,3 млрд. евро (ръст от 6,5% спрямо предходната година).

Германия е основният търговски партньор на България и най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. Данните на БНБ за 2015 г. показват ръст в нивото на германските преки инвестиции в България – 175,6 млн. евро, като страната държи втора позиция след Нидерландия. За сравнение нивото през 2014 г. беше минус 275,6 млн. евро.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.