Цветан Цветанов подкрепя премахването от избирателните списъци, ако не се гласува

Необходимо е въвеждането на възможност за заличаване на „мъртвите души“ от избирателните списъци, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред "Фокус".

Той каза, че не се предвижда налагането на глоби за негласувалите, но подкрепи идеята да бъдат заличавани хората от изборните списъци, ако не са упражнили правото си на вот, с опция да бъдат пререгистрирани.

„Въпросите относно изборите винаги са много. Дали избирателните списъци са актуални, обновяват ли се постоянно? Този вариант е най-удачен, като хем няма да бъдат налагани санкции, хем ще има възможност за изчистване на списъците от негласувалите или така наречените „мъртви души“, обясни председателят.

Цветан Цветанов добави, че няма да бъдат раздавани стимули за гласувалите и няма да има изборно Тото 3, тъй като това касае упражняване на гражданския дълг и на конституционните права.

Той добави още, че се предвиждат законодателни промени за увеличение на изборните секции в районите, където има традиционно най-голяма натовареност, за да се избегне повторен случай, като разигралият се в "Арена Армеец“ през миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика