Нова схема на ало-измама: Сливенка хариза 3000 лева, за да не остане без ток

67-годишна жена от Сливен стана жертва на нов тип телефонна измама - съобщиха от полицията. Този път схемата е още по-заплетена и нагла, тъй като потърпевшата не само дала спестяванията си от 3 хиляди лева, а и предоставила на престъпниците всичките си лични данни.

Жената получила обаждане на стационарния си телефон на 20 април сутринта. Непознатият мъжки глас отсреща се представил като "Димитър Петров, директор на енергото в Сливен". Още в началото я стреснал с изявлението, че през нейния електромер е извършена кражба на 40 хиляди киловата за 6 хиляди лева. Казал й, че трябва ги плати, защото в противен случай ще й бъде прекъснато ел.захранването вкъщи за цели 6 месеца.

А повторното присъединяване ще струва 3 хил.лева. Жената онемяла от шок след чутото от "директора Петров". В този момент измамникът сменил тактиката. Започнал да я успокоява: в енергото знаели, че не тя е крадлата, а нейните съседи, че са уведомили прокуратурата. "Но процедурата е такава. Ако не искате да останете без ток и да плащате 6 хил.лева, трябва да заплатите 3 хил.лева на наш представител, който ще дойде на място" - наредил мнимият енергиен шеф. С това обаче не се приключило. Ужасената жена била заставена да напише молба до енергото, че е съгласна да даде исканите 3 хил.лева, като в молбата опише всичките си лични данни: номер на личната карта, ЕГН, адрес.

Накарали я също да се подпише. Преди да се стигне до написването на молбата, измамникът разкарвал на няколко пъти жертвата си до електромера, за да види цифрите. Разговорът приключил със зловещи уверения, че ситуацията за жената е "много страшна" и може да доведе до неприятни за нея последици. Малко по-късно тя предала 3-те хилядарки на пристигнал "служител от енергото" заедно с молбата с личните си данни, в която собственоръчно написала, че е съгласна да даде посочената сума.

По някаква жестока ирония, жертвата на телефонната измама била безукорен платец и никога не са й спирали тока заради непогасени сметки - казаха криминалисти. Ако й се беше случвало, може би нямаше да падне в абсурдния капан. "Никога, по никакъв повод и под никаква форма наши служители не вземат пари на ръка! Сметките по фактури се заплащат само на определените за това каси. Всеки клиент може да направи справка дали дължи нещо, или не чрез националния ни номер, или на място" - коментира говорителят на "ЕВН" Крум Косев.

Той допълни, че при съмнения за нерегламентирана консумация на ел.енергия служителите извършват проверка на място съвместно с полицията и задължително се съставя констативен протокол. При електромерите с дистанционно управление около 7 лева е таксата за повторно включване на тока след прекъсване заради неплатена сметка, а при останалите - 19 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини