Арестуваха ломчанин, осъден в Унгария за трафик на хора

Михаил Петков, осъден на 3 години затвор за трафик на мигранти в Унгария, бе задържан в килия в Монтана.

Окръжният съд в Монтана задържа под стража Михаил Петков от Лом, осъден за трафик на бежанци в Унгария. Срещу 40 годишният мъж е издадена европейска заповед за арест. Според документите, изпратени от съда в Унгария, на 22 юли 2015 г. Михаил Петков е управлявал камион, с 28 сирийци, араби и иранци, които е трябвало да прехвърли в Австрия. Но е бил спрян на унгарската граница. За превоза на бежанците трафикантът е трябвало да получи 400 евро.

В началото на януари тази година Петков е бил осъден задочно от съда в град Мошонмадяровар на три години затвор. Присъдата е влязла в сила на 4 март и унгарските власти са поискали задържането на трафиканта. Пред съда Михаил Петков заяви, че работи като дърводелец, съдейства на полицията и поиска по- лека мярка за неотклонение.

Съдия Светла Станимирова обаче реши, че осъденият може да се укрие или да извърши ново престъпление и го остави в килия. Срещу Петков ще бъде образувано и дело за екстрадицията му в унгарски затвор. Според полицаи ломчанин най-вероятно е „муле” на същата банда трафиканти, която стои зад смъртта на 71 бежанци в камион в Австрия в края на август 2015 г.

Тогава за жестокия край на мигрантите, сред които 8 жени и 4 деца, бяха арестувани трима българи. Като един от организаторите на схемата бе посочен Методи Г./29 г./ , по прякор Мите Крика от Лом. Миналата есен делото за камиона-ковчег бе предадено от Австрия на Унгария, тъй като според експерти мигрантите са починали на нейна територия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право