Румен Петков смята, че България е пропуснала шанс да бъде стабилизатор на Балканите

България е пропуснала възможността да се изяви като стабилизатор на Балканите, коментира заместник-председателят на АБВ Румен Петков пред БНТ.

Той нарече акта на помилване на политици в Македония правен и политически абсурд и акцентира върху позицията на Зоран Заев, лидер на опозиционния Социалдемократически съюз, който е нарекъл в прав текст ролята на България "лидерска" в региона. Румен Петков отправи упреци към Росен Плевнелиев, който е първият държавен глава след 1989 година, който в мандата си не е провел нито една официална среща със своя македонски колега.

“Македония вижда необходимостта от помощ от България. Македония подчертава лидиращата позиция на България в процеса, а нашият държавен глава бяга от тази позиция, което е политически необяснимо”, посочи Петков.

Замeстник-председателят на АБВ призна, че очевидно на Балканите има напрежение, като се има предвид ситуацията в Гърция, Турция, Македония и Сърбия.

“България излъчва една имагинерна, за съжаление, стабилност, защото имаме проблеми с инвестициите и в редица направления. България пропуска шанса си да бъде стабилизиращ фактор на Балканите”, коментира той.

Румен Петков каза, че според него Балканският маршрут не е прекъснат, а освен това без отговор остава въпросът защо вече три години не може да се изгради съоръжението по границата ни с Турция.

Той коментира и реформите в МВР, заяви, че те въобще не се провеждат. С новия закон Пожарната се превръща в агенция, отнемат се компенсации от служителите на МВР и се демотивира съставът.

“Защо подходът към Академията на МВР е един, а към Академията на Министерство на отбраната е друг”, попита той и заключи, че това, освен че дразни състава на работещите в системата на МВР, поставя и въпроси за неравнопоставеност на институциите.

Румен Петков коментира, че е било грешка да се извади контраразузнаването от МВР и създаването на ДАНС, направено по време на неговото управление.

“Общо съгласие и политика, която да внушава усещане за сигурност” – това, по думите на Петков, е нужно, за да има добър резултат от приемането на един закон. Не е редно Законът за МВР да се приема единствено с подкрепата на ГЕРБ. Трябва да се намери разумното и доброто за системата и обществото решение, категоричен беше той.

Румен Петков обясни, че още в началото на годината АБВ са инициирали дебат за това от какъв президент се нуждае страната ни, за да може обществото да направи своя информиран избор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика