Бисер Чилингиров: Превенцията, чрез евтаназия на животните срещу нодуларен дерматит, е правилното решение

Днес на среща в Министерството на земеделието и храните ще се реши как да бъдат изразходвани отпуснатите 20 млн. лева от Министерски съвет за борба с разпространението на болестта нодуларен дерматит по животните, съобщи "Фокус".

Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА) коментира, че на срещата ще се обсъди какъв е планът за пръскане на животните и на кошарите и ще се отче какви бройки животни са евтаназирани.

Той подчерта, че няма да искат оставката на никого. "Вчера се чу, че ще искаме оставки – не, напротив. Имаме едно добре работещо ръководство в МЗХ, в лицето на министър Танева, в същото време и директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Илиев. Нека да ги оставим да работят. Превенцията, която се прави в тези населени места чрез евтаназия на животните, е правилното решение, защото трябва да се пресече пътят на разпространението на тази ужасна болест", категоричен бе Бисер Чилингиров.

Председателят на НОА призна, че и фермерите имат грешка, защото е трябвало да подадат сигнали, че има движение на животни, въпреки, че е забранено.

"Трябваше да уведомят нас, браншовите организации. Трябва да бъдем бдителни оттук насетне. Сезирали сме още преди година, на среща с високопоставени хора от МВР, да се пресече нелегалното транспортиране на животни, защото именно чрез него се разпространяват тези болести", обясни Чилингиров.

Той допълни, че вторият въпрос, който ще бъде обсъден на днешната среща е какви пари ще бъдат отпуснати на хората, които са загубили животни. "Трябва да им се плати по пазарни цени, както бяха платени миналата година за болестта син език", посочи председателят на НОА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини