Турската Аджъбадем купува Токуда и се слива със Сити Клиник, стават най-голямата здравна верига в България

„Аджъбадем” (Acibadem Saglik Hizmetleri ve Ticaret A.S.), заедно със своето дъщерно дружество в Македония - болницата “Аджъбадем Систина” (Acibadem Sistina), обявиха, че днес са подписали споразумение за придобиването на болница „Токуда“ в България и нейното дъщерно дружество "Токуда Груп", както и за едновременното сливане с водещата верига лечебни заведения “Сити Клиник”, съобщиха от "Сити Клиник".

Сделката е за купуването на 100% от групата „Токуда“, докато тази със „Сити Клиник“ е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите. Останалата част от акционерите вливат своите дялове в новото дружество. След подписването на споразуменията, 76,5% от акционерния дял на новосъздената компания (“Special Purpose Vehicle”) е собственост на “Аджъбадем”, а останалите 23,5% - на акционери от “Сити Клиник”.

Според съобщението сключването на двете сделки ще доведе до създаването на най-големия частен доставчик на здравни услуги в България и ще го превърнe във водеща здравна институция в Централна и Източна Европа.

След сливането, здравната група ще продължи функционирането си под името „Аджъбадем Сити Клиник”.

След сделката легловата база на „Аджъбадем“ в световен мащаб ще се увеличи и ще достигне близо 3500 легла, разпределени в 22 болници, в 3 държави. Очаква се сделката да се финализира до три месеца след необходимите одобрения и изпълнението на договорените условия.

Финансовият и данъчен консултант на „Аджъбадем“ по сделката е компанията Deloitte, а юридическото обслужване се предоставя от адвокатската кантора Esin and Partners, член на Baker & McKenzie International, със седалище в Швейцария, както и българската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (DGKV). Ernst & Young е финансов и данъчен консултант на „Токуда груп“ и неговите акционери. Юрисконсулт на „Токуда Груп“ за сделката по придобиване са адвокатските кантори „Брайков“ и Squire Patton Boggs (UK) LLP. Dentons и DGKV действат като юридически съветници на „Сити Клиник Груп“ и неговите акционери.

„Аджъбадем“ е водеща частна здравна структура за диагностика и лечение в Турция, създадена през 1991 г. „Аджъбадем“ има 18 многопрофилни болници (една, от които се намира в Македония, и друга административно управлявана в Ирак), 13 медицински центъра и компании с допълващи медицински дейности. За групата „Аджъбадем“ работят повече от 18 000 служители и 3100 лекари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции