Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Агнешкото ще стигне до 17лв./кг. за Великден, по-евтино се продава румънското

За великденската трапеза ще има българско агнешко, но по-евтино шилешко и ярешко, както и румънско внос. Цените във фермите скачат близо с един лев нагоре на килограм живо тегло, а в магазините стигат до 17 лв./кг., съобщи председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров пред „Труд“.

Както „Труд“ писа, повишение на цените на агнешкото е регистрирано в осем области, като най-голямо е покачването на цената в Хасково. Повишението е най-вече при разфасовките. Килограм плешка се предлага на цени от 11,99 лв. до 13,99 лв. Цената на агнешкия бут варира от 11,40 лв./кг. до 14,99 лв за страната. Във фермите цените са от 4,60 лв./кг. до 5,20 лв./кг. живо тегло.

„Потребителите трябва да са внимателни към месото, което пазаруват в големите вериги. В момента се продава румънско агнешко с етикет за българско. Има и месо от шиле, което се предлага като агнешко на цени от 11 лв./кг. до 14 лв./кг. Трябва да знаете, че агнето тежи до 15 – 17 кг., от 18 кг. нагоре е шиле и цената трябва да е с 1 лв. по- надолу“, заяви Бисер Чилингиров.

„Купувайте от българските ферми“, приканва председателят на НОА. От фермите потребителите ще могат да изберат агнето по размери, цвят, а заедно с агнето вървят бонус глава, карантия и кожа на животното. Тази година все повече хора започват да капарират агнета от ферми месеци преди Великден и се възползват от по-ниската цена.

„Истинското българско агнешко, което идва от кланици, има суха, гладка ципа, месото е свежо, розово. Замразенето месо се познава по това, че лепне“, обясни Чилингиров разликата между замразеното и прясното месо.

„Високата цена не значи качество. Нека потребителите да бъдат внимателни, да изискат документ за произхода и качеството на агнешкото месо от продавача в магазина“, съветва председателят на НОА. Той препоръчва на потребителите да купуват агнешкото директно от ферми, фермерски пазари, както и лицензирани магазини за месо. Друг сертификат за произхода на агнешкото е елипсовидният печат BG върху месото, който се намира на двете плешки, на двата бута и по гръбнака.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.