Петро Порошенко: Дискутира се създаването на обща военна бригада с румънци, украинци и българи

На посещение в Букурещ президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Украйна, Румъния и България водят преговори за възможността за създаване на съвместна военна бригада по примера на вече създадената литовско-полско-украинска „ЛитПолУкрбриг“, предаде УНИАН, цитирана от "Фокус".

„По време на посещението на президента на България Росен Плевнелиев в Киев и днес по време на преговорите ми с президента на Румъния, ние говорихме за възможността за създаване на украинско-румънско-българска бригада по подобие на литовско-полско-украинската бригада. Ние имаме положителен опит от прилагането на това споразумение и съм уверен, че подобни действия ще засилят сигурността и доверието и в региона, и по цяла Европа“, подчерта Порошенко.

Петро Порошенко е на посещение е на визита в Букурещ. Той заяви още, че Украйна и Румъния разглеждат възможността за създаването на черноморска флотилия под ръководството на НАТО, която да засили на сигурността в Черно море.

Очаква се „ЛитПолУкрбриг“ да започне работа догодина, като държи под око Русия и играе решаваща роля в украинско-руския конфликт в региона. Многонационалната бригада се състои от 4000 военнослужещи основно от Литва, Полша и Украйна, сътрудничещи си с НАТО, които трябва да пазят мира в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят