Убиец на пенсионер поиска пълно оправдание

Иван Радев/60г./ от град Нови пазар, осъден на 18 г. затвор за убийството на своя приятел пенсионерът Васил Атанасов/77г./, поиска в четвъртък Апелативен съд-Врана да го оправдае напълно.

Както "Труд" писа, убийството беше разкрито 4 г. след извършването му, благодарение на много работа от криминалисти. В жалбата си Радев твърди, че местопроизшествието не било запазено, доказателствата били компрометирани и нищо не доказва вината му.

Според него осъдителната присъда е несправедлива и се основава само на базата на предположения. Радев не се признава за виновен, а иска апелативните магистрати да върнат делото на прокуратурата или да го оправдаят напълно.

Дядото беше открит убит на 10 юни 2011 г. Двамата се познавали защото работили известно време заедно в завод „Китка".

Радев често се нуждаел от парични средства, защото играел хазартни игри, а нямал постоянни доходи. Във фаталния ден отишъл до дома на Васил, но пенсионерът отказал да даде заем.

Под предлог, че иска да го почерпи за рождения си ден, Радев влязъл в апартамента на пострадалия. Според обвинението, между двамата възникнал конфликт и се стигнало до физически сблъсък.

Васил бил повален на леглото и с домакински нож Радев му нанесъл три удара в гърдите. Подсъдимият преровил жилището, за да търси пари, изхвърлил ножа в печката и напуснал, като взел един от ключовете и заключил отвън входната врата.

Тялото на бай Васил било открито два дни по-късно от съседи и роднини.
В началото всички помислили, че е починал от естествена смърт. Дори личната лекарка без да го прегледа издала съобщение за смърт.

Когато го съблекли, роднините открили раните, но вече били започнали да почистват и да подреждат апартамента. Огледът бил направен без местопроизшествието да е запазено.

Радев, който е с 5 присъди, бил сред заподозрените. Разследващите иззели ДНК материал от ноктите на убития мъж, но поради погрешна увереност на оперативния работник, че разполага със сравнителен материал от заподозрения, не бил взет материал за изследване от Радев.

Едва 2 години по-късно, по законов ред с разпореждане от съда била изискана ДНК-проба от Иван Радев, а при сравнителния анализ се установила идентичност с биологичния материал, намерен по ноктите на бай Васил.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок, съобщават от пресслужбата му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право