Павел Александров - протеже на кръга "Капитал"

Радан Кънев изпадна в поредното шизофренно състояние

Арестите на администрацията на Фонда за лечение на деца, начело с директора Павел Александров, предизвикаха силен обществен резонанс. Дори подозрението, че някой може да си позволи да “краде дори от парите за болни деца” няма как да остави бездушен дори и претръпналия от високото ниво на корупция у нас българин. Но не за тази напълно естествена реакция става въпрос.

Още преди действията на разследващите от Специализираната прокуратурата и службата за борба с организираната престъпност по събиране на доказателства “на терен”, т.е. в кабинетите, където са работили задържаните чиновници, да са приключили, в публичното пространство заваляха реакции, които недвусмислено показаха, че са засегнати тежки лобистки, а дори и политически интереси. Само през 2015 г. приходите на Фонда са били в размер на 13,5 млн. лв. От тях 13,3 млн. лв. са от държавния бюджет. Парите се разходват с активната роля на група неправителствени организации, които са се превърнали в монополисти в сектора. Тяхната роля е ключова при определянето именно на Павел Александров за ръководител на Фонда, при това не веднъж, а два пъти.

Бълващите пропагандни материали срещу прокуратурата медии-бухалки на олигархията подеха поредната кампания по дискредитиране на фактите от разследването още преди самите разследващи да са представили доказателствата. Стигна се до там, че прокурори и антимафиоти бяха обвинени, че с действията си са “застрашили” живота на деца, които се нуждаят от спешно лечение, както и че са “осигурили” смяната на директора на Фонда. Разбира се, нито едно от двете твърдения не е вярно, а още днес решенията за отпускане на средства за лечение на деца, които е трябвало да се вземат в сряда, ще бъдат факт.

“Да счупиш работещото”

Особен интерес към арестите във Фонда за лечение на деца проявяват от изданията на олигарха Иво Прокопиев. Още в края на 2013 г., когато сега арестуваният шеф на Фонда Павел Александров е освободен от тогавашния здравен министър Таня Андреева по подозрения в злоупотреби и нарушения, именно медиите, контролирани от Прокопиев, започват серия от публикации, през които се внушава, че държавната политика по подпомагане на нуждаещи се от скъпо лечение в чужбина деца е блокирана. Лобистката кампания минава под мотото “Да счупиш работещото” и недвусмислено цели възстановяването на Павел Александров на началническия пост на ФЛДЧ. Едно от първите управленски решения, които взима назначения от президента Росен Плевнелиев служебен здравен министър Мирослав Ненков е да възстанови на началническия пост Александров.
И през периода 2013-2014 г., а и от сряда насам, най-активна защита Павел Александров получава и от близката до олигархичния кръг “Капитал” неправителствена организация Български дарителски форум и директора й Красимира Величкова. Дамата, която от 12 години е приватизирала правото да се изказва като последна инстанция в дарителството, недоволства както от ареста на Александров, а така и за това, че не е получила документацията от приключилата наскоро проверка на прокуратурата. Бърз анализ на дейността на Величкова показва, че тя е на върха на пирамидална структура от фондации, сдружения и т.н. в областта на дарителството, които действат по схемата на “Зеления октопод”, начело с Тома Белев, както и дузината лобистки НПО-та, които представляват организацията за атаки срещу прокуратурата, координирана от проваления бивш правосъден министър Христо Иванов.

На всяка манджа мерудия

Прокурорската проверка, която по твърденията на политика-еднодневка Радан Кънев била приключила без констатации за нарушения от страна на Павел Александров, даде повод на лидера на ДСБ за пореден път да се изкаже “компетентно” по адрес на държавното обвинение. Укрилият се от следствените органи в началото на седмицата, където бе призован да даде показания по твърдения за злоупотреби в ДАИ, побърза да обвини прокуратурата в поръчкова акция. И докато уплътняваше ролята си “на всяка манджа мерудия”, Кънев изпадна в конфузната ситуация, защото се оказва, че сигналът за злоупотреби във Фонда за лечения на деца, всъщност, е подаден от доскорошния му заместник в ДСБ Петър Москов.

Шизофрения без граници

Доказването на корупционни престъпления е сред най-големите предизвикателства пред разследващите. Доколко има доказателства за организирана престъпна група, тепърва ще става ясно, но очевидно изнервената реакция на гравитиращи около олигархичното задкулисие граждански активисти и политици, показва защо успехите в борбата срещу престъпността у нас винаги ще са недостатъчни. Същите кръгове, които само преди година се разхождаха из София и се снимаха с румънската антикорупционна “икона” Моника Маковей, днес се изявяват като първи противници на антикорупционните операции, които очевидно са засегнали интересите им. За пореден път олигархичният кръг “Капитал” и политическите му протежета, като Радан Кънев, изпадат в шизофренно състояние. Просто и ясно – за тях корупция има там, където не участват. И за да няма тепърва толкова нервни реакции, като тези от последните два дни, най-добре е да изготвят списък с “недосегаемите” за антикорупционни престъпления и да не пропуснат да поставят собствените си имена в челните редици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари