Кметът на Търговище подкрепи Мис Тишина 2016

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров предаде събраните средства на Велмира, която стана Мис Тишина 2016.

Дарение от 900 лв. връчи кметът на Търговище д-р Дарин Димитров на Мис Тишина 2016 Велмира Стефанова, която гостува в Общината по негова покана. Градоначалникът предаде на 24-годишното момиче от село Алваново сумата, която беше набрана чрез вестник „Труд”. Освен кметът средства дариха от фирмите „Сима” и „Лора Х”, депутатите д-р Венка Стоянова и д-р Тунчер Кърджалиев.

Както „Труд” писа, Велмира спечели титлата Мис Тишина 2016 на конкурс, организиран от Съюза на глухите през март в Бургас. С това тя получи правото да представя България на надпревара в Чехия, където ще се съревновава с други момичета с нейната съдба за короните на Мис Европа и Мис Свят.

Велмира е родена глуха и няма. Завършила е гимназията за младежи с увреден слух в Търговище, със специалност мебелно производство. Безработна е след опити в шивашка фирма, като камериерка в хотел и тапицер. „За хора с нейните проблеми е трудно да се впишат в колектив, защото могат да комуникират само на техния език, а другите не ги разбират. В малките градове, да не говорим по селата, е проблем да си намериш работа”, споделя майката Румяна, която също е безработна. Велмира пък получава пенсия от 110 лв. и двете не могат да осигурят тоалети за конкурса в Чехия, което провокира „Труд” да потърси помощ. Телевизии подеха апела на вестника и също подготвиха репортажи за момичето от Търговище. Така историята на перлата, родена в тишина, стигна до много българи с добри сърца, каза кметът на Търговище д-р Димитров. Той съобщи, че с него се свързали от фирма „Понс” и се ангажирали да закупят официален тоалет за момичето от бутик в столицата. Друга фирма пък потърсила кмета на Алваново и също изявила готовност да осигури ефектна рокля за участието в Чехия.

Секретарят на кметството в Търговище Христалина Халачева заяви готовност на общинското ръководство да подпомогне Велмира и майка й за намиране на работа, както и при всички други поводи, при които имат нужда от подкрепа.

„Много съм щастлива и Ви благодаря за всичко, което правите за нас”, каза, чрез майка си, Велмира. Тя разказа за предстоящия конкурс и подготовката си, която включва репетиции и тренировки. Разучава български народен танц, с който ще се представи в Чехия. Приятели обещали да й осигурят и носия. Тя танцува от години и модерен балет, въпреки че не чува музиката.

Майка й Румяна също сподели огромната си радост от съпричастността, която са им оказали медиите, кметът, съселяните им и другите дарители.

„Ако не бяхте Вие, всичко щеше да остане в тишината, какъвто е животът й. Горда съм с успехите й и съм признателна за доброто и надеждата, които ни дадохте”, сподели майката.

Ръководството на Община Търговище отправя апел към всички, които могат да помогнат, заедно да дадем вяра на Велмира, че мечтите се сбъдват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони